Japonská burza sa v pondelok posilnila

Japonské akcie sa na začiatku nového týždňa posilnili. Podporil ich pozitívny vývoj na Wall Street na konci minulého týždňa po tom, ako šéf americkej centrálnej banky (Fed) Jerome Powell upokojil trhy, ktoré sa obávali rýchleho sťahovania monetárnych stimulov.
Kľúčový tokijský index Nikkei 225 si v pondelok polepšil o 0,54 % a uzavrel na 27.789,29 bodu. Širší index Topix stúpol o 1,11 % na 1950,14 bodu.
„Tokijský trh z veľkej časti sledoval zisky v USA, keď pozitívne prijal Powellove komentáre,“ uviedol analytik firmy Chibagin Asset Management Yoshihiro Okumura.
Powell na tradičnej výročnej konferencii centrálnych bankárov v Jackson Hole v piatok (27. 8.) uviedol, že Fed zrejme do konca roka začne sťahovať niektoré svoje monetárne stimuly. Dodal však, že bude ešte nejaký čas trvať, kým Fed začne zvyšovať úrokové sadzby.
Trhy pozorne sledovali Powellov prejav, keďže čakali signály, že Fed začne obmedzovať nákupy dlhopisov a zvyšovať sadzby. Powell zdôraznil, že aktuálne inflačné tlaky sú dočasné a že Fed sa nebude ponáhľať so zvyšovaním sadzieb.

Súvisiace články

Aktuálne správy