Chorvátska ekonomika vzrástla v 2. kvartáli o rekordných vyše 16 %

Chorvátska ekonomika zaznamenala v 2. kvartáli prvý medziročný rast za viac než rok, pričom tempo rastu dosiahlo rekordnú úroveň. Pod tento vývoj sa najväčšou mierou podpísala nízka porovnateľná báza, keď pred rokom chorvátske hospodárstvo utrpelo v dôsledku nástupu pandémie nového koronavírusu.
Hrubý domáci produkt (HDP) Chorvátska vzrástol v 2. štvrťroku medziročne o 16,1 % po poklese o 0,7 % v predchádzajúcom kvartáli. Bol to prvý rast od 1. štvrťroka 2020, v ktorom ekonomika vzrástla o 0,9 %, a zároveň najvyšší od roku 1996, v ktorom štatistický úrad začal evidovať príslušné údaje.
Po 0,9-percentnom raste v 1. kvartáli minulého roka nasledovali štyri štvrťroky poklesu po sebe, pričom najvýraznejší pokles zaznamenalo Chorvátsko hneď v 2. štvrťroku, keď sa ekonomika prepadla o 14,4 %. O dvojcifernú hodnotu klesol HDP aj v 3. štvrťroku 2020, a to o 10,1 %.
Vývoj v 2. kvartáli tohto roka výrazne ovplyvnila domáca spotreba, ktorá medziročne vzrástla o 18,4 %. Zvýšili sa aj výdavky štátu, konkrétne o 4 %. Pod vývoj ekonomiky sa priaznivo podpísal aj zahraničný obchod, keď vývoz rástol výraznejšie než dovoz.

Súvisiace články

Aktuálne správy