ECB musí sprísniť menovú politiku, ak to bude vyžadovať vývoj inflácie

Európska centrálna banka (ECB) musí sprísniť menovú politiku, ak bude musieť zasiahnuť proti rastúcim inflačným tlakom, uviedol člen Rady guvernérov ECB a šéf Bundesbank Jens Weidmann. Zároveň varoval vlády krajín eurozóny, že ECB nemôže donekonečna držať sadzby nízko, aby nemali problémy s financovaním dlhov. Nevylúčil však prechodne vyššiu infláciu.
Ak sa budú inflačné vyhliadky trvale zvyšovať, ECB nebude mať inú možnosť ako zasiahnuť sprísnením menovej politiky. „Potom nebudeme môcť brať ohľad na náklady na obsluhu dlhov štátov,“ povedal Weidmann v rozhovore pre Welt am Sonntag. „ECB tu nie je na to, aby sa starala o ochranu solventnosti štátov,“ dodal.
Rada guvernérov po svojom júlovom zasadnutí (22. 7.) prisľúbila, že bude držať úrokové sadzby rekordne nízko, aby podporila ekonomiku a slabú infláciu, a varovala pred rýchlo sa šíriacim delta variantom nového koronavírusu, ktorý ohrozuje zotavovanie ekonomiky eurozóny.
Tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne sa v júli zrýchlilo na 2,2 % a dostalo sa nad dvojpercentný inflačný cieľ ECB. V Nemecku sa inflácia dostala až na 3,8 %. Weidmann podobne ako ďalší predstavitelia ECB považuje aktuálne zrýchlenie rastu cien za prechodné, jeho motorom sú totiž mimoriadne faktory, ktorých vplyv sa stratí a inflácia sa normalizuje. Šéf Bundesbank však počíta v dlhodobejšom horizonte v eurozóne s nárastom inflačných tlakov.
„Nevylučujem ani vyššie miery inflácie. Budem však naliehať, aby sme nezabúdali ani na riziko príliš vysokej inflácie a neuvažovali len o riziku príliš nízkej inflácie,“ priblížil.

Súvisiace články

Aktuálne správy