Lesy získali špeciálny stroj na zachovanie biodiverzity horských spoločenstiev

Štátni lesníci získali špeciálny stroj na zber semien, ktorý budú využívať na obnovu druhovo chudobných a degradovaných lúčnych porastov. Kartáčový zberač semien už použili na Liptove. TASR o tom informovala Marína Debnárová, vedúca odboru komunikácie štátneho podniku Lesy SR, Banská Bystrica.
Podľa Debnárovej ide o technológiu jedinečnú v stredoeurópskom priestore, kde sa opakovane a bez poškodenia porastu môžu zbierať zrelé semená lúčnych druhov rastlín. Zozbieraný semenný materiál sa použije na výsev znehodnotených plôch na miestach, kde sa realizuje ekologická obnova lúk.
Inovatívnu technológiu získali lesníci v rámci projektu Spoločne za zachovanie a obnovu biodiverzity karpatských horských ekosystémov realizovaného prostredníctvom programu Interreg V-A Poľsko – Slovensko financovaného z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Partnermi projektu sú Lesy SR, Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum a Roľnícka univerzita v poľskom Krakove.
„Prvú ukážku tohto unikátneho stroja sme prezentovali na liptovských lúkach, Lesnej správe Čierny Váh, v lokalite Turková. Kartáčový zberač semien využije aj odštepný závod Prešov, na území ktorého sa projekt taktiež realizuje. Semenný materiál sa bude zbierať z druhovo bohatých lúk, poslúži na obnovu menej kvalitných a degradovaných lúk a stanovíšť,“ konštatoval Peter Kováčik, projektový manažér Lesov SR.
Podľa Janky Martincovej z Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra v Banskej Bystrici sa u nás zatiaľ táto metóda obnovy nerealizovala. Doteraz jedinou oblasťou, kde sa dlhodobo venujú obnove kvetnatých lúk za použitia regionálnych zmesí práve prostredníctvom kartáčového zberača semien, je CHKO Bílé Karpaty v Česku. Práve to bolo inšpiráciou zaviesť experiment aj pri obnove karpatských horských ekosystémov.
Ako tvrdia lesníci, technológia umožňuje nedeštruktívnu techniku zberu. Z rastlín sa vyčesávajú zrelé semená, zatiaľ čo porast ostáva nepokosený a rastliny tak môžu pokračovať vo vývoji. Každoročne takto možno získať 500 až 1000 kilogramov osiva na realizáciu ekologickej obnovy narušených plôch.

Súvisiace články

Aktuálne správy