Buď máme nízke platy, alebo pridrahé nehnuteľnosti. Týždeň vo svete

, across Foto: shutterstock

Štúdia spoločnosti Deloitte ukázala, že v rámci Európskej únie má Slovensko najdrahší realitný trh v porovnaní k platom obyvateľstva. Cez týždeň boli zverejnené aj výsledky HDP, viaceré krajiny nenaplnili očakávania...

Ekonomiky rastú nerovnomerne
Výsledky HDP v druhom kvartáli boli dobré. Viaceré krajiny však nenaplnili očakávania, ktoré sa im prisudzovali. Ekonomika eurozóny rástla medzikvartálne tempom 2 %, pričom sa očakávala úroveň 1,5 %. Darilo sa krajinám ako Francúzsko, Španielsko či Taliansko, ktoré predbehli odhady. Naopak, miernym sklamaním je motor Európy – Nemecko, ktorý sa tak trochu „zadrhol“. Rástol na úrovni 1,5 %, pričom očakávania hovorili o 2 %. Podobné výsledky boli aj v Spojených štátoch. Tam sa projektoval rast 8,5 %, reálny výkon ekonomiky však dosiahol oproti prvému kvartálu len 6,5 %.

Vysoké ceny, nízke platy
Štúdia spoločnosti Deloitte ukázala, že v rámci Európskej únie má Slovensko najdrahší realitný trh v porovnaní k platom obyvateľstva. Štúdia sleduje, koľko rokov musí pracovať občan s priemerným národným platom na byt s rozlohou 70 m2. Na Slovensku to je 10,6 roka. Cena bytu je počítaná z hrubých ročných príjmov. Pri priemernej mesačnej mzde, ktorá je na Slovensku 1 133 €, je cena takéhoto bytu približne 145 000 €. V Nórsku odrobí priemerný obyvateľ na rovnaký byt len 5,1 roka. Ročný plat priemerného Nóra je približne 72 000 €. Cena tamojšieho bytu je zhruba 367 000 €. Aj napriek takej vysokej cene, v porovnaní so slovenským bytom, bude Nór pracovať o polovičku menej. Buď máme veľmi drahé nehnuteľnosti, alebo nízke platy v porovnaní s našimi západnými susedmi. Vysoké ceny nehnuteľností udržuje stále nízka ponuka a rastúci dopyt. V slovenských podmienkach sa investičný byt stal národným folklórom a často supluje iné aktíva, akými sú akcie či dlhopisy.    

  

Týždeň chudobný na dáta
Nový týždeň prinesie výsledky nezamestnanosti zo Spojených Štátov. Posledné žiadosti o podporu naznačili, že nábor nových pracovníkov neprebieha takým rýchlym tempom, ako by si vláda predstavovala. Mierne to komplikuje rýchlosť ekonomickej obnovy. 


 

Súvisiace články

Aktuálne správy