Jediný graf: Emisné povolenky rastom cien prekonali výnosnosť tradičných aktív

, wonderinterest Foto: SITA/AP

 Investovanie do emisných kvót je tak aktuálne najvýnosnejšie v porovnaní s tradičnými aktívami, ako sú zlato, nehnuteľnosti alebo akciové indexy.

Povolenky na emisie skleníkových plynov, s ktorými sa obchoduje na európskom trhu, dosiahli v júli tohto roku historické maximum s cenou 57 eur za tonu emisií vyjadrenou v EUA Futures (zdroje: https://ember-climate.org/, jednotlivé burzy, Eurostat, The Economist,). Podľa štúdie Top Green Investments 2021, ktorú vypracovala investičná spoločnosť Wonderinterest Trading Ltd., sa za posledných päť a pol roka hodnota emisných povoleniek zvýšila o 946 %, zatiaľ čo hodnota nehnuteľností v EÚ za rovnaké obdobie narástla o necelých 30 %, zlato o 65 % a akcie podľa indexu S&P 500 o 124 %.

Porovnanie zmeny cien aktív a emisných povoleniek na ETS (v %) od 1.1. 2016 do 9.7.2021

 
        
"Klimatická politika má dlhodobý vplyv na trhové ukazovatele, a preto výrazný nárast cien emisných povoleniek nie je prekvapením," hovorí Roman Vykouřil, konateľ spoločnosti Wonderinterest Trading s.r.o. a dodáva: "Naša analýza sa zameriava na segmenty obnoviteľných zdrojov energie, úspor energie a prírodných zdrojov, bezemisnej dopravy, ako aj zodpovedného financovania. Na trhu je stále priestor pre nových vizionárov, ktorí sa snažia zmeniť trend smerom k trvalej udržateľnosti."

Štúdia Top Green Investments 2021 zahŕňa známych globálnych lídrov vo svojich oblastiach, ako sú Tesla, ABB alebo Suez, ako aj rýchlo rastúcich hráčov na trhu udržateľných riešení, ako je dánsky Ørsted alebo čínsky JinkoSolar. 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy