Výstavba nových domov v USA v júni prudko vzrástla, výrazne prekonala očakávania

Výstavba nových domov v Spojených štátoch zaznamenala minulý mesiac nečakane prudké zrýchlenie rastu. Poukázali na to v utorok zverejnené údaje amerického ministerstva obchodu.
Ministerstvo oznámilo, že výstavba domov vzrástla v júni o 6,3 % na ročnú mieru 1,643 milióna. V máji sa po revízii smerom nadol výstavba zvýšila o 2,1 % na 1,546 milióna domov.
Výstavba nových domov tak rástla v júni nečakane prudko v porovnaní s očakávaniami analytikov. Tí počítali so slabším tempom výstavby. Očakávali, že výstavba vzrastie v júni iba o 1,1 % na ročnú mieru 1,590 milióna domov, pričom vychádzali z pôvodných májových hodnôt, podľa ktorých výstavba v danom mesiaci dosiahla ročnú mieru 1,572 milióna domov.
Ministerstvo obchodu zároveň zverejnilo vývoj v oblasti stavebných povolení. Tie sú významným ukazovateľom budúceho dopytu po bývaní. Počet stavebných povolení klesol v júni o 5,1 % na ročnú mieru 1,598 milióna po revidovanom 2,9-percentnom májovom poklese na ročnú mieru 1,683 milióna.
Analytici pritom očakávali zvýšenie počtu stavebných povolení o 1,1 % na ročnú mieru 1,7 milióna. Vychádzali pritom z pôvodne uvádzanej májovej ročnej miery 1,681 milióna povolení.

Súvisiace články

Aktuálne správy