Ceny ropy v závere týždňa vzrástli, za celý týždeň sa však príliš nemenili

Ceny ropy zaznamenali v závere tohto týždňa rast zhruba o 2 %, pričom cena ropy Brent ukončila obchodovanie nad 75,50 USD za barel (159 litrov). Trhy tak zareagovali na výrazný pokles ropných zásob v USA. Čo sa týka vývoja za celý týždeň, ceny ropy sa prakticky nemenili.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v septembri ukončila piatkové (9. 7.) obchodovanie na úrovni 75,55 USD (63,71 eura) za barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje rast o 1,43 USD (1,93 %).
Cena americkej ľahkej ropy WTI s augustovým kontraktom uzatvorila piatkové obchodovanie na úrovni 74,56 USD za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke sa zvýšila o 1,62 USD alebo 2,22 %.
Americké ministerstvo energetiky koncom týždňa informovalo, že zásoby ropy klesli v týždni do 2. júla o 6,9 milióna na 445,5 milióna barelov. To je najnižší objem zásob od februára 2020. Zároveň uviedlo, že dopyt po benzíne vzrástol na najvyššiu úroveň od októbra 2019.
„Vývoj na trhu ovplyvnil prudký pokles zásob ropy v USA,“ povedal Phil Flynn, analytik zo spoločnosti Price Futures Group v Chicagu. Nemalý vplyv však podľa neho majú aj stále nižšie šance rýchleho návratu iránskej ropy na trhy.
Napriek tomu sa však ceny ropy v porovnaní s predchádzajúcim týždňom prakticky nemenili. Dôvodom je výrazný pokles cien na začiatku a v strede týždňa, čo spôsobili spory medzi Saudskou Arábiou a Spojenými arabskými emirátmi (SAE), kľúčovými členmi zoskupenia ropných producentov OPEC+.
V dôsledku toho sa v OPEC+ zatiaľ nedohodli na plánovanom zvýšení ťažby od augusta. Ak k dohode v dohľadnom čase nedôjde, podľa analytikov to môže viesť k tomu, že jednotlivé štáty prestanú dohody rešpektovať a dôjde k nekoordinovanému zvyšovaniu produkcie.

Súvisiace články

Aktuálne správy