Mobilné letiská „na kľúč“ vyrába spoločnosť MSM do celého sveta

Slováci vyrábajú mobilné letiská takpovediac „na kľúč“, vďaka čomu môžu pristávať lietadlá či vrtuľníky prakticky kdekoľvek, kde si klient tento systém rozmiestni. TASR o tom informoval Michal Krajčír, managing director W.R.P.R. s tým, že naposledy banskobystrická spoločnosť MSM exportovala kontajnerové riešenia do krajín Európskej únie, Azerbajdžanu, Senegalu či Indie.
Podľa neho kontajnerové riešenia vznikajú v Banskej Bystrici a využívajú ich krajiny z celého sveta. MSM Banská Bystrica, dcérska spoločnosť dubnickej zbrojovky MSM GROUP, ktorá je súčasťou holdingu Czechoslovak Group, vďaka 60-ročnému know-how, vyrába mobilné letiská, ktoré je možné rozložiť kdekoľvek.
„Špecializujeme sa prevažne na výrobu kontajnerových riešení a jedným z nich je práve mobilné letisko, ktoré svojím spôsobom patrí medzi svetové unikáty. Svedčí o tom záujem klientov z celého sveta. Naše mobilné letové veže sme za uplynulé roky dodávali do Indie i ďalších ázijských krajín, ale i Európy či Afriky,“ uviedol Michal Dojčan, riaditeľ banskobystrickej spoločnosti MSM.
Podľa Dojčana riešenie pozostáva z viacerých modulov, ktoré zahŕňajú mobilnú vežu na riadenie letovej prevádzky, mobilný heliport, vzletovú a pristávaciu dráhu, komunikačný, navigačný a informačný systém, či kancelárske, oddychové, sociálne a ubytovacie zariadenie, ale i systém objektovej a fyzickej bezpečnosti. Práve mobilná riadiaca veža je spomedzi celého riešenia rýdzo slovenským unikátom.
„Vyrábame ju v troch štandardizovaných verziách. V zloženom stave sa zmestí do dopravného lietadla C-130J Hercules, takže môže byť použitá v civilnom segmente aj vo vojenskom letectve,“ zdôraznil Dojčan.
Okrem mobilného letiska a jeho súčastí spoločnosť vyrába podporné riešenia pozemnej navigácie i špeciálne kontajnery s rôznym využitím v zdravotníctve, pre potreby policajného alebo hasičského zboru ako zdroje energie či úložisko techniky. Vo výrobnom programe sú zavedené tiež kontajnery so sofistikovanou vnútornou inštaláciou pre špeciálne využitie v armádach NATO vrátane Ozbrojených síl SR alebo švédskych ozbrojených silách.

Súvisiace články

Aktuálne správy