Francúzska ekonomika v 2. štvrťroku rástla oveľa rýchlejšie

Francúzska ekonomika rástla v 2. štvrťroku 2021 dvakrát rýchlejšie, ako sa očakávalo, keďže sa aktivita podnikov zvýšila po uvoľnení obmedzení na zastavenie pandémie nového koronavírusu. Uviedla to vo svojej najnovšej správe centrálna banka.
Podľa Banque de France druhá najväčšia ekonomika eurozóny v období apríl-jún vzrástla oproti predchádzajúcim trom mesiacom približne o 1 %, pričom jej zotavovanie brzdili pokračujúce problémy s dodávkami a nedostatok zamestnancov.
Banka ponechala bez zmeny prognózu rastu francúzskeho hospodárstva v roku 2021 na úrovni 5,75 %. Očakáva tiež, že sa aktivita v ekonomike udrží aj v prípade obávanej štvrtej vlny pandémie nového koronavírusu.
Európska komisia predpovedala francúzskej ekonomike tento rok rast o 6 % a s rovnakým tempom počíta aj štatistický úrad INSEE.
Francúzska vláda je zatiaľ trochu opatrnejšia a stále sa drží pôvodnej prognózy hospodárskeho rastu na úrovni 5 %.
„Jún bol lepší, ako firmy očakávali,“ povedal generálny riaditeľ centrálnej banky Olivier Garnier pri prezentácii najnovšieho prieskumu medzi podnikateľmi. Ten ukázal zlepšenie vo väčšine priemyselných odvetví. Aj v sektore služieb došlo k výraznému pokroku, zvlášť v reštauráciách a hoteloch.
Niekoľko priemyselných odvetví, najmä letectvo a automobilový priemysel, bolo však aj v júni stále iba na zhruba 75 % úrovni v porovnaní s obdobím pred pandémiou. Medzi faktory, ktoré brzdia ich aktivitu, patria najmä napätie v dodávateľských reťazcoch a zvyšovanie nákladov na suroviny, zvlášť v automobilovom a stavebnom priemysle.
Problémom je aj nábor zamestnancov. Približne 44 % vedúcich pracovníkov v prieskume banky poukázalo na problémy s hľadaním kvalifikovaného personálu, najmä pre stavebné a dočasné práce.

Súvisiace články

Aktuálne správy