Dôvera investorov v eurozóne v júli opäť vzrástla

Investorom v eurozóne sa tento mesiac zlepšila nálada a ich dôvera v ekonomiku menového bloku vzrástla už piaty mesiac po sebe. Podporilo ju opätovné otvorenie reštaurácií a maloobchodných reťazcov, ako aj oživenie turizmu vďaka poklesu nových prípadov ochorenia COVID-19. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu renomovaného inštitútu Sentix.
Podľa prieskumu sa index dôvery, ktorý odráža náladu investorov v 19 štátoch menovej únie, v júli zvýšil na 29,8 bodu z júnových 28,1 bodu. Júlová hodnota indexu je najvyššia od februára 2018, napriek tomu zaostala za odhadmi analytikov, ktorí očakávali, že stúpne až na 30 bodov.
Prieskum ukázal, že aj čiastkový index súčasných podmienok vzrástol v júli na 29,8 bodu z 29,3 bodu v júni, zatiaľ čo index očakávaní investorov v eurozóne sa tento mesiac znížil na 29,8 z 35,3 bodu.
„Masívne investície členských štátov, podporované neustále expanzívnou menovou politikou Európskej centrálnej banky, stabilizovali ekonomiku eurozóny počas blokád,“ uviedol riaditeľ Sentix Manfred Hübner.
„To pomohlo najmä výrobe v uplynulých 12 mesiacoch,“ skonštatoval a dodal, že po uvoľnení obmedzení aj služby a obchod rastú.
Prieskum Sentix sa uskutočnil od 1. júla do 3. júla a zúčastnilo sa na ňom 1114 investorov.

Súvisiace články

Aktuálne správy