Poslanci pokračujú v zasadaní, ostáva im niekoľko neprerokovaných bodov

Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú v zasadaní, na programe 32. schôdze parlamentu majú ešte niekoľko neprerokovaných bodov. V úvode desiateho dňa pokračovali v diskusii k novele zákona o ochrane prírody a krajiny. V rokovacej sále na začiatku dňa sedelo len zopár zákonodarcov.
Novela zákona o ochrane prírody a krajiny hovorí o presune pozemkov pod envirorezort, aby sa zabezpečila jednotná správa chránených území. Pre štát nie je podľa návrhu efektívne, ak sa o územie v národnom parku starajú dve štátne organizácie. Plynú z toho zásadné konflikty, pričom ochrana prírody spravidla ustupuje iným záujmom. Novým správcom pozemkov by mala byť Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR.
Legislatívne zmeny predstavil nedávno minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO). Do parlamentu prišla novela formou poslaneckého návrhu. Takýto postup kritizovalo ministerstvo pôdohospodárstva. Návrh z parlamentu požadovali stiahnuť napríklad mimoparlamentné KDH či platforma Zachráňme lesné bohatstvo Slovenska. Nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho požiadali o stiahnutie návrhu aj v pléne NR SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy