Prezidentka podpísala novelu zákona o posudzovaní zhody výrobku

Vládna novela zákona o posudzovaní zhody výrobku, sprístupňovaní určeného výrobku na trhu, upraví okrem iného aj procesné ustanovenia týkajúce sa autorizácie. Vyplýva to z novely, ktorú vo štvrtok podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Informoval o tom jej hovorca Martin Strižinec.
„Predmetom návrhu zákona bude aj úprava niektorých ustanovení zákona z roku 2018, ktoré vyplynuli z aplikačnej praxe, najmä úprava procesných ustanovení týkajúcich sa autorizácie, ktorá by mala podnikateľským subjektom (autorizovaným a notifikovaným osobám) uľahčiť prehľad o ich rozsahu autorizácie, ako aj jednoduchšie preukazovanie svojho oprávnenia v rámci iných správnych konaní,“ konštatuje sa v dôvodovej správe.
Novela zákona komplexne upravuje sprístupňovanie určených výrobkov na trhu, povinnosti jednotlivých hospodárskych subjektov v oblasti posudzovania zhody určených výrobkov, procesné ustanovenia týkajúce sa autorizácie orgánov posudzovania zhody a procesné ustanovenia upravujúce notifikáciu autorizovaných osôb voči Európskej komisii a členským štátom EÚ. Upravuje tiež postupy orgánov dohľadu pri jeho vykonávaní nad určenými výrobkami.

Súvisiace články

Aktuálne správy