Súd v Luxemburgu vypočul strany v spore Deutsche Telekom proti Európskej komisii

V stredu (30. 6.) poobede sa na Súdnom dvore EÚ v Luxemburgu uskutočnilo vypočutie strán v spore medzi spoločnosťou Deutsche Telekom a Európskou komisiou (EK) o úhrade úrokov z finančných prostriedkov zadržaných eurokomisiou bez odôvodnenia. Ide o financie, ktoré boli súčasťou pokuty uloženej na Slovensku.
V októbri 2014 EK zistila, že podnik založený spoločnosťami Slovak Telekom a Deutsche Telekom v období od 12. augusta 2005 do 31. decembra 2010 porušoval pravidlá hospodárskej súťaže EÚ na slovenskom telekomunikačnom trhu. Za toto porušenie uložila eurokomisia spoločnú pokutu vo výške 38.838.000 eur spoločnostiam Slovak Telekom a Deutsche Telekom.
Okrem toho bola spoločnosti Deutsche Telekom uložená dodatočná pokuta vo výške 31.070.000 eur. Jednak z dôvodu opakovaného porušenia únijnej legislatívy a jednak z dôvodu výšky obratu tejto spoločnosti, čo odôvodňovalo uvalenie prísnejšej finančnej pokuty.
Spoločnosti Slovak Telekom a Deutsche Telekom napadli rozhodnutie EK pred Všeobecným súdom a prvostupňová súdna inštancia Súdneho dvora EÚ v decembri 2018 toto rozhodnutie čiastočne zrušila. V dôsledku tohto čiastočného zrušenia Všeobecný súd znížil výšku pokuty spoločne uloženej spoločnostiam Slovak Telekom a Deutsche Telekom z 38.838.000 eur na 38.061.963 eur a výšku dodatočnej pokuty pre spoločnosť Deutsche Telekom z 31.070.000 eur na 19.030.981 eur. Súdny dvor EÚ následne potvrdil rozsudok Všeobecného súdu.
Vo februári 2019 EK vrátila spoločnosti Deutsche Telekom rozdiel medzi pôvodne uloženou pokutou a pokutou vyplývajúcou z rozsudku Všeobecného súdu – nemecká spoločnosť zaplatila pôvodnú pokutu ešte v januári 2015. Komisia však nezaplatila úroky za obdobie, počas ktorého mala v držbe finančné prostriedky zodpovedajúce uvedenému rozdielu.
Eurokomisia v tejto súvislosti zdôraznila, že keďže úrokový výnos z predmetnej sumy by bol za príslušné obdobie záporný, nie je povinná platiť žiadne úroky.
Spoločnosť Deutsche Telekom rozhodnutie EK o odmietnutí platiť úroky napadla pred Všeobecným súdom. Po vypočutí strán k tomuto sporu súdna inštancia bude očakávať vyjadrenie generálneho advokáta Súdneho dvora EÚ a rozsudok vynesie neskôr.

Súvisiace články

Aktuálne správy