Čínska centrálna banka nezmenila úrokové sadzby

Čínska centrálna banka v súlade s očakávaniami nezmenila svoje hlavné úrokové sadzby. People's Bank of China (PBOC) v pondelok ponechala jednoročnú základnú sadzbu na úvery (loan prime rate, LPR) na 3,85 % a päťročnú LPR na 4,65 %.

Čínska centrálna banka v súlade s očakávaniami nezmenila svoje hlavné úrokové sadzby.
People’s Bank of China (PBOC) v pondelok ponechala jednoročnú základnú sadzbu na úvery (loan prime rate, LPR) na 3,85 % a päťročnú LPR na 4,65 %. Tieto sadzby PBOC naposledy znižovala minulý rok v apríli, vtedy jednoročná sadzba klesla o 20 bázických bodov a päťročná o 10 bázických bodov.
Trh s rozhodnutím počítal, keďže PBOC už skôr tento mesiac nemenila sadzbu na strednodobé úvery (MLF), ktorá tiež signalizuje vývoj sadzieb LPR.
Sadzby LPR sa fixujú mesačne na základe návrhov 18 bánk, aj keď Peking má vplyv na ich stanovenie. Tieto nové sadzby nahradili tradičnú kľúčovú sadzbu PBOC v auguste 2019.
PBOC už použitím kvantitatívnych kontrol plne zvrátila minuloročnú úverovú akceleráciu, uviedli ekonómovia spoločnosti Capital Economics. Zvyšovanie úrokových sadzieb je podľa nich v dohľadnej dobe nepravdepodobné, keďže sprísnenie podmienok úverovania bude v najbližších kvartáloch brzdiť expanziu aj bez zmeny sadzieb.

Súvisiace články

Aktuálne správy