Veľký bitcoinový experiment

, the conversation Foto: SITA/AP

Po celom svete majú bitcoiny zmiešanú reputáciu. Vlastníctvo a používanie kryptomeny je vo väčšine krajín legálne, v mnohých iných je tolerované a relatívne malý počet ekonomík ich postavil mimo zákon.

Salvádor sa práve stal prvou krajinou, ktorá formálne prijala kryptomenu ako zákonné platidlo, a hŕstka ďalších latinskoamerických vodcov naznačila, že ju budú nasledovať. To znamená prudkú zmenu reputácie bitcoinu na globálnej scéne.

Držitelia bitcoinu, podporovaní verejnou knihou s názvom „blockchain“, si môžu vychutnať rýchly a bezpečný spôsob realizácie platieb alebo prijímania finančných prostriedkov. Salvádor jednoznačne potrebuje rýchlo získať prostriedky. Rovnako ako mnoho iných národov, ekonomika Salvádoru je vo veľkej miere závislá od „remitencií“ alebo finančných prostriedkov zasielaných domov občanmi pracujúcimi v zahraničí. Remitencie tvorili v roku 2019 viac ako 20 % HDP.

V súčasnosti sú remitencie poskytované spoločnosťou Western Union alebo inými službami prevodu peňazí, ktoré sú nevyhnutne centralizované a silne regulované. Zasielanie prostriedkov môže byť komplikované, napríklad osobná návšteva kancelárie a doklad totožnosti odosielateľa aj príjemcu. Aj keď v Salvádore existuje viac ako 500 kancelárií spoločnosti Western Union, pre obyvateľov vidieckych oblastí ide o komplikáciu. Naopak, kryptomeny ako bitcoin umožňujú komukoľvek s mobilným telefónom posielať alebo prijímať finančné prostriedky bez ohľadu na miesto. Softvérová aplikácia známa ako „peňaženka“ spravuje kryptomenu podľa potreby. Takéto peňaženky sú chránené v telefónoch heslami alebo biometrickými mechanizmami, ako sú odtlačky prstov.

Príjemcovia bitcoinu sa k svojim prostriedkom dostanú po pripojení na internet. Po prijatí bitcoinu existuje niekoľko spôsobov výmeny kryptomeny za hotovosť. El Salvador teraz posúva relatívne ľahký a rýchly prevod bitcoinov o krok ďalej tým, že ho akceptuje ako zákonné platidlo. Kryptomena sa teda dá minúť priamo na tovary a služby, rovnako ako americký dolár. 

V Salvádore je asi 70 % občanov bez bankového účtu, čo znamená, že bez banky čelia obrovským výzvam pri šetrení a hromadení majetku. Tí, ktorí nemajú bankový účet, sú odradení od sporenia minimálne z dvoch dôvodov. Po prvé, držanie hotovosti je riskantné. Bitcoinová peňaženka však chráni úspory pomocou hesla alebo PINu, čo prirodzene uľahčuje pravidelné ukladanie malých súm v priebehu času. Po druhé, sporitelia sú odmenení úročením svojich peňazí. Bez tohto stimulu nie je veľa dôvodov šetriť. Existujú však firmy, ktoré umožňujú držiteľom bitcoinov získať úroky z ich kryptomeny. Držitelia bitcoinu si tak môžu dožičiť služby banky bez nutnosti zakladať si bankový účet. Túžba pomôcť ľuďom bez prístupu k bankovým službám je pravdepodobná v celej Latinskej Amerike, ale schopnosť bitcoinu rýchlo odosielať a prijímať platby je rovnako zaujímavým benefitom. 

Na strane druhej sú nevýhody. Prijatie bitcoinu ako zákonného platidla nie je bez negatívnych stránok. Kryptomena je notoricky volatilná, cena lieta hore dolu, čo sa považuje za súčasť rizika tejto triedy aktív, z čoho vyplýva, že určite by nebolo vhodné mať všetky svoje úspory v bitcoinoch.  Potom je tu prevalencia takzvaných „veľrýb“ alebo osôb ovládajúcich peňaženky s veľkým množstvom bitcoinov. Existuje zhruba 2000 peňaženiek, z ktorých každá obsahuje viac ako 1000 bitcoinov. Nie je známe, kto je za týmito peňaženkami, ale ak by sa niekoľko veľrýb rozhodlo predať svoje bitcoiny, mohlo by dôjsť k obrovskému poklesu ceny.

Ďalším problémom, s ktorým sa Salvádorčania a ďalší osvojitelia budú stretávať, je inherentný deflačný dizajn bitcoinu. Ponuka tradičných fiat mien, ako je americký dolár, sa môže zmeniť podľa ekonomických podmienok. Americkí centrálni bankári riadia prísun peňazí na stimuláciu, alebo ochladenie ekonomika podľa potreby. Historicky sa ponuka amerických dolárov zvýšila, aby odrážala rast populácie. Naopak, celková ponuka bitcoinov je pevne stanovená na 21 miliónoch mincí. V súčasnosti zostáva na vyťaženie len asi 2,2 milióna bitcoinov, ceny vyjadrené v bitcoinoch budú časom nevyhnutne klesať.

Mnoho analytikov tiež naznačuje, že cena bitcoinu bude časom stúpať, pretože sa zvyšuje akceptácia aj dopyt pri znižovaní ponuky. V prípade, že by sa naplnili aj tie najkonzervatívnejšie cenové predpovede, tí Salvádorčania, ktorí majú to šťastie a bitcoiny získajú a budú ich držať skôr, sa môžu stať bohatými, možno až rozprávkovo zbohatnú. To je prípad niektorých šťastlivcov, ktorí si kúpili bitcoin pred rokom 2010, keď stál menej ako jeden dolár.
Nakoniec netreba zabúdať ani na rastúce obavy z dopadu bitcoinu na životné prostredie. Aj keď nie je jasné, ako sa tento problém vyrieši, malo by sa to brať do úvahy pri rozhodovaní, či bitcoin akceptovať ako zákonné platidlo. 

Ak vezmeme do úvahy všetky tieto riziká, možno mnohí len pokrútia hlavou nad rozhodnutím Salvádoru a kladú si otázku, prečo radšej neuvažoval nad prijatím takzvaného „stablecoinu“. Tie sú totiž viazané, napríklad na americký dolár. Stablecoiny ponúkajú bezpečnosť a rýchlosť bitcoinu, ale bez volatility alebo výplaty výhry v lotérii pre tých, čo si ho dokážu zadovážiť skôr. 
 

Súvisiace články

Aktuálne správy