Rusko varuje, že jeho ekonomika vykazuje známky prehriatia

, CNBC Foto: SITA/AP

Inflácia spotrebiteľských cien sa v máji opäť zrýchlila a existujú náznaky prehriatia ruskej ekonomiky s ročnou infláciou na úrovni 5,9 %, uviedol vo štvrtok ruský minister financií Anton Siluanov.

„Ak budeme pokračovať v zvyšovaní výdavkov, čo dostaneme? Prehriatie. Prvky prehriatia sú už viditeľné – vysoká inflácia,“ uviedol Siluanov na petrohradskom medzinárodnom ekonomickom fóre podľa agentúry Reuters.

Inflácia spotrebiteľských cien sa v máji opäť zrýchlila a zvýšila sa z aprílových 5,5 %. Začiatkom tohto týždňa ruská guvernérka centrálnej banky Elvira Nabiullinová uviedla, že „inflácia sa zvyšuje“ a že na rozdiel od iných krajín sa inflácia nepovažuje za dočasný problém, pretože sa znovu otvárajú ekonomiky a zvyšuje sa spotrebiteľský dopyt. „V našom prípade je to iné, myslíme si, že inflačný tlak v Rusku nie je prechodný, ani dočasný. Vidíme pretrvávajúce faktory, peňažné faktory, preto sme začali zvyšovať sadzby späť do neutrálnej pozície.“

Investori budú sledovať najbližšie zasadnutie centrálnej banky 11. júna, aké kroky prijme. Objavujú sa špekulácie, že banka by mohla zvýšiť úrokové sadzby až o 50 bázických bodov zo súčasnej úrovne 5 %. Inflačný cieľ centrálnej banky je 4 %.

Nabiullinová uviedla, že centrálna banka bude analyzovať všetky faktory, vrátane prognózy inflácie a situácie v ekonomike, ale uviedla, že „vidíme riziko, že naše inflačné očakávania budú zvýšené a zostanú zvýšené ešte niekoľko mesiacov“.

V stredu ruská centrálna banka vydala bulletin, v ktorom uviedla, že ekonomika v druhom štvrťroku pokračuje v raste a že hrubý domáci produkt by mohol dosiahnuť svoju predpandemickú úroveň v polovici roku 2021. Analytici banky však poznamenali, že „ekonomický rast je stále nerovnomerný. Odvetvia zamerané na vývoz a medziprodukty, ako aj odvetvie služieb sa v posledných mesiacoch zotavovali rýchlo.“ Dodali, že neistota, pokiaľ ide o strednodobé a dlhodobé následky pandémie koronavírusu, je naďalej vysoká.

Ruská ekonomika funguje od roku 2014 po anexii Krymu pod medzinárodnými sankciami. Úloha Ruska v proruskom povstaní na východe Ukrajiny, zasahovanie do amerických volieb v roku 2016, otrava nervovými látkami vo Veľkej Británii a okrem iného aj v kybernetický útok na SolarWinds vyvolali ďalšie sankcie. Rusko popiera akúkoľvek účasť alebo priestupky.

Po nástupe pandémie sa ruská ekonomika v roku 2020 znížila zhruba o 3 %, čo znamenalo najhorší pokles za posledných 11 rokov. Bolo to spôsobené opatreniami v oblasti verejného zdravia v reakcii na koronakrízu a pokles dopytu po energii. Rusko je jedným z najväčších vývozcov ropy na svete. Ruská centrálna banka teraz verí, že rast HDP do roku 2021 bude medzi 3 – 4 %, ale Nabiullinová uviedla, že „veľa samozrejme závisí od situácie … toto oživenie je nerovnomerné“. Guvernérka centrálnej banky pre televíziu CNBC uviedla, že americké sankcie sú pre krajinu „pretrvávajúcim rizikom“. Zároveň však uviedla, že rezervy Moskvy sú „dosť veľké, aby odolali všetkým finančným scenárom alebo geopolitickým scenárom“, a sú pravdepodobne rozmanitejšie ako rezervy ostatných krajín.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy