Meď ako alternatíva ku kryptu

, CNBC Foto: SITA/AP

Niektorí kryptofanúšikovia presadzujú bitcoin ako novodobú náhradu drahých kovov. Jeff Currie z Goldman Sachs v tejto súvislosti tvrdí, že investori by nemali vnímať digitálne meny ako náhradu zlata, ale skôr by si mali uvedomiť ich podobnosť s meďou.

Ako sa globálna ekonomika zotavuje z následkov krízy Covid-19, v čase keď centrálne banky udržiavajú uvoľnenú monetárnu politiku a dopyt prevyšuje ponuku na viacerých frontoch, rastie inflácia. Zlato a kryptomeny sa považujú za zaistenie proti zvyšovaniu cien. Cieľom zaistenia proti inflácii je chrániť investora pred poklesom kúpnej sily peňazí v dôsledku rastúcich cien.

Ceny zlata od začiatku apríla vzrástli takmer o 200 dolárov, aby dosiahli štvormesačné maximum, k čomu prispel oslabujúci americký dolár a nárast dopytu v dôsledku rastúcich inflačných očakávaní.

Ak sa pozrieme na kryptomeny, napríklad bitcoin si v roku 2021 dokázal pripísať viac ako 25 %, ale za posledné tri mesiace poklesol o viac ako 25%.

Kryptomeny sú alternatívou k medi, nie k zlatu, pokiaľ ide o zabezpečenie proti inflácii, tvrdí Jeff Currie, komoditný analytik Goldman Sachs. Poznamenal, že bitcoiny a meď pôsobia ako zaistenie inflácie „na riziko“ v porovnaní so zlatom, ktoré sa považuje za bezpečný prístav, alebo „bezrizikové“.

Meď sa v polovici mája vyšvihla na historické maximá a na konci mesiaca zaznamenala prudký pokles, minulý týždeň sa opäť vzchopila. „Existuje dobrá a zlá inflácia. Dobrá inflácia je, keď ju ťahá dopyt, a tú zaisťujú bitcoiny, čo zaisťuje meď a ropa," uviedla Currie.  „Zlato zaisťuje zlú infláciu tam, kde sa obmedzuje ponuka, ktorá sa zameriava na nedostatok čipov, komodít a iných druhov vstupných surovín. A na toto zabezpečenie by ste chceli použiť zlato," dodal.

V pondelkovej správe banka Goldman Sachs naznačila, že komodity vo všeobecnosti zostávajú najlepším zabezpečením inflácie pre investorov hľadajúcich ochranu pred potenciálnym poklesom. Currie poznamenal, že keďže cena akcií je v budúcich očakávaniach ziskov a rastu, poslúžia ako dobré zaistenie voči „očakávanej inflácii“. Argumentoval však, že akonáhle budú inflačné očakávania dostatočné na to, aby boli centrálne banky prinútili zvyšovať úrokové sadzby, akcie svoju rolu zabezpečenia voči inflácii stratia. „Komodity sú spotové aktíva, ktoré nezávisia od forwardových mier rastu, ale od úrovne dopytu v porovnaní s dnešnou úrovňou ponuky,“ uvádza sa v poznámke. „Výsledkom je, že zaisťujú krátkodobú neočakávanú infláciu, ktorá sa vytvorí, keď úroveň agregátneho dopytu prevýši ponuku v neskorých fázach obchodného cyklu.“

Súvisiace články

Aktuálne správy