Putin: V Rusku očkovanie proti Covidu povinné nebude

, CNBC Foto: TASR/AP

Prezident Vladimir Putin rozhodol, že Rusko pre svojich občanov povinné očkovanie proti pandémii Covid-19 nezavedie. Ľudia by podľa neho mali sami vidieť potrebu očkovania. Niektorí ruskí predstavitelia navrhli, aby bolo očkovanie povinné, Putin však uviedol, že takýto krok by bol „kontraproduktívny“.

Počas videokonferencie o ekonomike Putin uviedol, že úradníci analyzovali možnosti vrátane povinného očkovania pre celú populáciu alebo pre pracovníkov v určitých odvetviach, ktorí prichádzajú do styku s veľkým počtom ľudí, informovala ruská tlačová agentúra Tass. To by znamenalo, že očkovanie by bolo povinné pre ľudí pracujúcich v oblastiach ako maloobchod, vzdelávanie alebo doprava. Putin uviedol, že s takýmto krokom nesúhlasí.

„Podľa môjho názoru je kontraproduktívne a zbytočné zavádzať povinné očkovania," uviedol. „Ľudia by si mali túto potrebu uvedomiť sami“ a mali by pochopiť, že bez vakcíny „môžu čeliť veľmi vážnemu až smrteľnému nebezpečenstvu“, najmä v prípade starších ľudí. Putin vyzval verejnosť na imunizáciu a zdôraznil, že ruská vakcína Sputnik V je bezpečná.

„Chcel by som ešte raz zdôrazniť a apelovať na všetkých našich občanov: premýšľajte opatrne, majte na pamäti, že ruská vakcína, ako už prax ukázala, že ju použili milióny ľudí,  je v súčasnosti najspoľahlivejšou a najbezpečnejšou “, Povedal Putin. „Všetky podmienky pre očkovanie sú v našej krajine vytvorené."

Napriek prosbám prezidenta a ďalších významných predstaviteľov a inštalácii bezodplatných očkovacích centier v nákupných centrách vo veľkých mestách, veľká časť populácie sa zdráha dať sa zaočkovať. Niektorí úradníci vyskúšali neobvyklé prostriedky, ako presvedčiť váhajúcich. Moskva ponúkla zmrzlinu na Červenom námestí zadarmo každému, kto sa dal zaočkovať, a pre dôchodcov boli pripravené kupóny alebo darčekové karty v hodnote 1 000 rubľov (okolo 11 eur). Niektoré ruské regióny údajne ponúkli peňažné stimuly.

Moskovský starosta Sergej Sobjanin neskrýva frustráciu z pomalého priebehu očkovania.  „Je to pozoruhodné… Ľudia ochorejú, naďalej ochorejú, naďalej zomierajú. A napriek tomu stále nechcú byť očkovaní,“ uviedol v komentároch zverejnených agentúrou Reuters. „Boli sme prvým veľkým mestom na svete, ktoré ohlásilo začiatok masového očkovania. A čo sa stalo? Percento zaočkovaných ľudí v Moskve je menšie ako v ktoromkoľvek európskom meste. V niektorých prípadoch niekoľkonásobne.“ Poznamenal, že zatiaľ dostalo prvú dávku v Moskve iba 1,3 milióna ľudí z 12 miliónov obyvateľov.

Podľa údajov, ktoré zhromaždil časopis Our World In Data, dostalo v stredu najmenej jednu dávku ruskej vakcíny niečo vyše 11 % ruskej populácie. Je to podobné ako v Indii, ktorá sa tiež kvôli problémom s výrobou snažila dostať svoj imunizačný program do povedomia, ale zaostáva za ostatnými významnými ekonomikami. Napríklad Veľká Británia podala viac ako 70 % svojej populácie najmenej jednu dávku vakcíny.

Frustrácia Ruska je pochopiteľná, ak si vezmeme, že vlani v auguste bola jednou z prvých krajín na svete, ktorá schválila vakcínu proti Covidu-19. Spočiatku existovali obavy týkajúce sa spoľahlivosti a účinnosti Sputniku V, najmä keď Rusko vakcínu schválilo pred dokončením klinických pokusov, čo vyvolalo podozrenie v medzinárodnej vedeckej komunite.

Zistilo sa však, že vakcína Sputnik V má 91,6 % účinnosť v prevencii pred vývojom Covid-19, podľa recenzovaných výsledkov z jej neskorého štádia klinickej štúdie, ktorá bola zverejnená vo februári v lekárskom časopise Lancet.

Napriek tomu z ruského prieskumu Levada, ktorý bol zverejnený v marci, vyplynulo, že 62 % ľudí si vakcínu nechcelo nechať pichnúť, pričom najvyššia miera neochoty bola u osôb vo veku 18 až 24 rokov.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy