ÚMS poslala pripomienky k stavebnej legislatíve, výhrady má aj verejnosť

Únia miest Slovenska (ÚMS) odoslala pripomienky k dvom navrhovaným zákonom v oblasti stavebníctva z dielne vicepremiéra Štefana Holého (Sme rodina). K stavebnému zákonu má únia 52 pripomienok, z toho 41 zásadných, a k zákonu o územnom plánovaní 39 pripomienok, z toho 30 zásadných. Členské mestá ÚMS zároveň odsúhlasili pridanie sa k hromadnej pripomienke Via Iuris proti obmedzeniu práv občanov v novom stavebnom zákone. Tú podpísalo za šesť dní 11.400 ľudí.
„Vzhľadom na celkový počet pripomienok a ich závažnosť ÚMS predpokladá, že budú tieto legislatívne návrhy stiahnuté z pripomienkového konania,“ podotkla únia a zároveň navrhla, aby sa obnovili rokovania o návrhu stavebného zákona pripravenom na Ministerstve dopravy a výstavby (MDV) SR, ktorý už prešiel riadnym prípravným procesom. „Jeho dopracovanie v spolupráci s kompetentnými odborníkmi je podľa nášho názoru najlepším riešením, ako zásadne zlepšiť a zmeniť súčasný stav,“ dodala únia.
Mestá sa zároveň zhodli, že sú pripravené rokovať o prechode kompetencií doterajších stavebných úradov na novozriadené pracoviská Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR. Požadujú však dodržanie podmienky, že obciam zostane zachovaná kompetencia vydávať záväzné stanovisko o súlade stavebného zámeru so zásadami priestorového usporiadania a funkčného využívania územia, ktoré bude podkladom rozhodovania stavebného úradu o stavebnom zámere, a podmienky, že obce budú mať na vydanie záväzného stanoviska zákonom určenú primeranú lehotu.
Čo sa týka hromadnej pripomienky, ktorú organizujú mimovládne organizácie Via Iuris, WWF Slovensko a SOS Bird/Life Slovensko, podpísalo ju už 11.400 občanov.
„Predložené návrhy zasahujú do práv verejnosti, obcí, ba aj štátnych orgánov. Ide pritom o také zásadné oklieštenie ich postavenia, sprevádzané nekvalitným procesom prípravy zákonov, že nie je možné žiadať ich opravu a vylepšenie, ale celú legislatívu treba zobrať späť a nanovo pripraviť,“ vyjadrila sa advokátka spolupracujúca s Via Iuris Eva Kováčechová.

Súvisiace články

Aktuálne správy