Mesto začalo s doručovaním rozhodnutí o daniach a poplatkoch za odpad

Mesto Košice ako správca dane začalo v uplynulých dňoch s doručovaním rozhodnutí na poplatky za komunálny odpad, dane z nehnuteľností a dane za psa. Ak si niekto neželá prevziať rozhodnutie osobne, mal by to napísať na lístok a ten pripevniť na svoje vchodové dvere. Informuje o tom mesto na svojej webovej stránke.
Uvedené rozhodnutia do košických domácností doručujú zamestnanci mesta zväčša od 16.00 do 20.30 h a počas sobôt medzi 14.00 a 20.30 h. Okrem nich ich doručuje aj Slovenská pošta. Tí daňovníci, ktorí majú svoju elektronickú schránku sprístupnenú na doručovanie písomností, si svoje rozhodnutie nájdu aj na webovom portáli slovensko.sk.
Magistrát poslal, resp. v najbližších dňoch pošle výlučne elektronickou formou 15.000 rozhodnutí. Celkovo ich bude do domácností prostredníctvom zamestnancov mesta doručených 127.000. Ďalších približne 50.000 rozhodnutí pre obyvateľov žijúcich mimo Košíc a pre tých, kde osobné doručovanie nie je z rôznych príčin možné, dostanú daňovníci poštou.
Mesto pripomína, že na základe veku sa seniorom automaticky uplatňuje zníženie dane zo stavieb na bývanie a dane z bytov v ich vlastníctve, ktoré slúžia na ich trvalé bývanie. Lehota na zaplatenie miestnych daní a poplatku za komunálne odpady je maximálne 45 dní od doručenia rozhodnutia, v prípade viacerých splátok je to dátum uvedený v rozhodnutí.
Úhradu možno zrealizovať prevodným príkazom cez internet banking alebo naskenovaním QR kódu cez mobilný telefón. Ďalšou možnosťou je navštíviť magistrát, kde na prízemí hlavnej budovy pribudol nový kiosk. Prostredníctvom QR kódu je vďaka nemu možné zaplatiť hotovosťou alebo kartou. „Počas úradných hodín bude pri kiosku stáť špeciálne vyčlenený zamestnanec, ktorý pomôže každému záujemcovi o zaplatenie,“ uvádza mesto s tým, že tak ako v minulosti možno zaplatiť aj v pokladnici magistrátu alebo na ktorejkoľvek pobočke Slovenskej pošty. Na bezhotovostnú platbu možno využiť aj služby jej balíkoboxov. Vedúca referátu daní a poplatkov magistrátu Tatiana Moleková zdôrazňuje, že pri uvedených spôsoboch úhrad je potrebné mať pri sebe rozhodnutie. To môžu prebrať do vlastných rúk len osoby, pre ktoré sú určené, alebo tí, ktorí majú na to splnomocnenie.

Súvisiace články

Aktuálne správy