Taiovú povzbudili rokovania s EÚ o ukončení sporu o dotácie na výrobu lietadiel

Americká obchodná zástupkyňa Katherine Taiová v stredu uviedla, že ju povzbudili rozhovory s európskymi predstaviteľmi o ukončení 16-ročného sporu o dotácie pre výrobcov lietadiel, pričom obe strany to podľa nej s dosiahnutím dohody myslia vážne.
Taiová tiež poznamenala, že rozhodnutie Washingtonu pozastaviť clá, ktoré minulá americká vláda uvalila na časť exportu z Európskej únie (EÚ) na základe verdiktu Svetovej obchodnej organizácie (WTO), odráža „vážnosť“ snahy o urovnanie dlhotrvajúceho sporu o dotácie pre Boeing aj Airbus. Taiová na online podujatí denníka Financial Times skonštatovala, že má signály o serióznej motivácii a úmysle druhej strany.
Vyriešenie tohto sporu bude dôležité pre budúcnosť väzieb medzi USA a EÚ, ktoré zasiahli aj clá na európsku oceľ a hliník, zavedené administratívou bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Vysokí predstavitelia Únie aj Británie, ktorej sa spor tiež týka, keďže sa tam vyrábajú komponenty pre Airbus, nedávno vyjadrili nádej, že problém sa podarí vyriešiť v nasledujúcich mesiacoch.
Liz Trussová, britská ministerka obchodu, očakáva, že obchodný spor bude vyriešený do júla, keď vyprší platnosť ciel. USA a EÚ sa v marci dohodli na pozastavení odvetných ciel na tovar ako je škótska whisky na štyri mesiace, aby dali šancu rokovaniam. Podľa Trussovej zástupcovia oboch strán pracujú na detailoch textu dohody, pričom rokovania sa zameriavajú na „dotačné disciplíny“ v leteckom priemysle.
Nemecká kancelárka Angela Merkelová zase v stredu vo svojom prejave privítala návrat USA pod vedením prezidenta Joe Bidena k „multilaterálnemu rokovaciemu stolu“. Pripomenula tiež, že Nemecko nemalo záujem o svet rozdelený na tábory, ako to bolo v časoch studenej vojny. Považuje za dobré, že USA, ako „najdôležitejší spojenec Európy“, stoja po jej boku v rámci rivality s Čínou a Ruskom.
„Vždy som podporovala obchodnú dohodu medzi Spojenými štátmi americkými a Európskou úniou,“ povedala na berlínskej konferencii o budúcnosti transatlantických väzieb. „Máme obchodné dohody s toľkými regiónmi sveta. Dáva preto zmysel dosiahnuť takúto dohodu (s USA), podobnú tej, čo sme uzavreli s Kanadou,“ dodala.

Súvisiace články

Aktuálne správy