Facebookom podporovaná kryptomena by mala byť spustená ešte tento rok

, TASR Foto: SITA/APlibra

Facebook chcel pôvodne spôsobiť revolúciu vo finančnom svete spustením globálnej digitálnej meny, ktorú však zastavili regulačné úrady.

Prvý návrh prišiel v júni 2019, pôvodne sa mala táto univerzálna mena volať libra a mala byť krytá košom mien, ako sú dolár a euro.

Regulačné úrady po celom svete sa striktne postavili proti projektu a skupina, ktorá ho mala na starosti, stratila veľkých spoločníkov, ako sú Visa a Mastercard. Skupina nakoniec plány zrušila a rozhodla sa pre viacero stablecoinov krytých jedna k jednej rôznymi menami a jednu kryptomenu krytú viacerými menami.

Za novou kryptomenou stojí Diem Association so sídlom v Ženeve a plánuje spustiť pilot emisiou stabelcoinu krytého americkým dolárom, uviedol zdroj oboznámený so záležitosťou.

Pilot by mal byť relatívne malý a mal by sa sústrediť predovšetkým na transakcie medzi jednotlivými spotrebiteľmi. Používatelia budú mať zrejme tiež možnosť nákupu tovarov. Zatiaľ však nie je stanovený presný termín spustenia novej kryptomeny a časový rámec sa ešte môže zmeniť.

Súvisiace články

Aktuálne správy