O investovanie sa počas pandémie COVID-19 zaujíma 59 % Bratislavčanov

Základnú znalosť o investovaní a o tom, čo sa deje na finančných trhoch, má 59 % bratislavských domácností. Ďalších 22 % sa príliš o investovanie nezaujíma, ale investície v budúcnosti nevylučuje. Necelá pätina opýtaných sa k investovaniu stavia odmietavo. Vyplynulo to z výsledkov prieskumu Spotrebiteľská nálada: vplyv COVID-19 od spoločností DATAMAR a MNFORCE, ktorý sa realizoval v januári tohto roku.
Bratislavský región sa podľa analytičky WOOD & Company Evy Sadovskej dlhodobo vyznačuje najvyššou úrovňou platov, počtom pracovných príležitostí a zamestnaných ľudí na Slovensku. Kúpyschopnosť obyvateľov, ale aj ich predpoklady sporiť či investovať, sú tu preto lepšie, ako v ostatných regiónoch Slovenska.
Prieskum zisťoval aj kritériá, podľa ktorých si Bratislavčania vyberajú investičný nástroj. Pre 46 % opýtaných je rozhodujúcim faktorom návratnosť a pre ďalších 23 % rizikovosť investície. Odvetvie alebo inovatívne technológie sú kľúčovými pri výbere v prípade 11 % a 10 % opýtaných. Odporúčanie celebrity či influencera, skúsenosť priateľov, etika investície či príbeh portfólia zatiaľ nehrajú pre obyvateľov Bratislavy hlavnú úlohu. Tieto kritériá mali v prieskume zastúpenie v rozpätí jedno až štyri percentá.
„Aj vzhľadom na krízové obdobie, ktoré ochromuje našu ekonomiku, môžu byť zaujímavou možnosťou na investovanie realitné fondy alebo akcie firiem z tzv. defenzívnych odvetví. Reality sú výnimočné stabilnými výnosmi a svojou hmatateľnosťou. Defenzívne odvetvia ako zdravotníctvo, potravinárstvo, či verejné služby zase fungujú aj v čase krízy i pandémie. Obe možnosti tak spája nízka volatilita, teda riziko poklesu, čo je nielen u konzervatívnejších investorov viac ako vítané,“ hovorí Sadovská.

Súvisiace články

Aktuálne správy