Spotrebiteľské ceny vo Francúzsku vo februári stúpli viac, ako naznačil odhad

Spotrebiteľské ceny vo Francúzsku sa vo februári zvýšili viac, ako naznačil predbežný odhad. Dôvodom bol výraznejší nárast cien služieb a miernejší pokles cien energií a priemyselných výrobkov. Ukázali to v utorok spresnené údaje štatistického úradu INSEE.
Index spotrebiteľských cien (CPI) v druhej najväčšej ekonomike eurozóny stúpol vo februári 2021 medziročne o 0,6 %, rovnako ako v januári. Rýchly odhad na konci februára pritom signalizoval, že sa jeho rast v druhom mesiaci roka spomalí na 0,4 %.
V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny vo Francúzsku zostali vo februári stabilné po januárovom náraste o 0,2 %. Ani tento výsledok sa nezhoduje s rýchlym odhadom, podľa ktorého mali klesnúť o 0,1 %.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, sa v prípade Francúzska vo februári zvýšil medziročne o 0,8 %, rovnako ako v januári. Jeho spresnený rast bol však väčší ako 0,7 % pri predbežnom odhade. Medzimesačne HICP vo februári stagnoval po januárovom náraste o 0,3 %.
Údaje INSEE ukázali tiež, že medziročné tempo rastu jadrovej inflácie, v ktorej nie sú zahrnuté nestále ceny potravín a energií, sa vo februári spomalilo na 0,6 % z 1 % v januári.
Ceny priemyselných výrobkov vo februári klesli medziročne o 0,4 % a ceny energií o 1,6 %, zatiaľ čo ceny potravín sa zvýšili o 0,8 % a ceny služieb o 0,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy