Vedenie Danone ustúpilo tlaku akcionárov, šéf E. Faber odstupuje z funkcie

Šéf francúzskeho potravinárskeho koncernu Danone Emmanuel Faber odstupuje z funkcie generálneho riaditeľa aj predsedu predstavenstva. Oznámilo to v pondelok predstavenstvo spoločnosti. Na odchod šéfa jednej z najväčších potravinárskych spoločností sveta vyzývali niektorí akcionári po tom, ako firma v posledných rokoch vo výsledkoch zaostávala za konkurenciou.

Faber, ktorý do funkcie generálneho riaditeľa nastúpil v roku 2014 a neskôr prevzal aj post predsedu predstavenstva, začal spoločnosť orientovať na zdravšie potraviny. Z týchto dôvodov pred štyrmi rokmi kúpila firma amerického výrobcu organických potravín WhiteWave a vo februári tohto roka oznámila kúpu ďalšej americkej firmy Earth Island, ktorá sa zameriava na produkciu vegánskych potravín.
Danone však už niekoľko rokov zaostáva v raste tržieb za svojimi rivalmi. Navyše, problémy svetového producenta jogurtov, ale aj minerálnej vody Evian, ešte znásobila pandémia nového koronavírusu.
Tretí najväčší akcionár Artisan Partners a aktivistický investor Bluebell Capital vyzvali na Faberov odchod a za nového predsedu predstavenstva presadzovali Gillesa Schneppa, bývalého šéfa firmy Legrand, ktorý sa v decembri minulého roka stal členom predstavenstva Danone. V úsilí kritikov upokojiť, Faber začiatkom marca oznámil, že z funkcie generálneho riaditeľa odíde, zotrvá však na poste predsedu predstavenstva.
V pondelok však predstavenstvo oznámilo, že Faber opúšťa obe pozície. Za predsedu predstavenstva bol menovaný s okamžitou platnosťou Schnepp a funkciu generálneho riaditeľa dočasne prevezmú Véronique Penchienati-Bosettová, ktorá je v súčasnosti zodpovedná za medzinárodné trhy, a Shane Grant zodpovedný pre trhy Severnej Ameriky. Spoločnosť už medzitým začala hľadať nového šéfa.

Súvisiace články

Aktuálne správy