Rast akcií Berkshire Hathaway navýšil majetok Warrena Buffetta na 100 miliárd dolárov

, ČTK Foto: SITA/AP

Hodnota majetku investora a filantropa Warrena Buffetta dosiahla 100 miliárd dolárov. Investori vyhnali cenu akcií spoločnosti Berkshire Hathaway až na rekordnú  výšku viac ako 407 000 USD, uviedla agentúra Reuters. Buffett v spoločnosti vlastní zhruba šestinu.

Akcie triedy A nakoniec uzavreli na cene 398.840 USD a v porovnaní s predchádzajúcim dňom si pripísali 1,7 percenta. Trhová kapitalizácia Berskhire Hathaway tak dosiahla viac ako 609 miliárd USD.

Investície spoločnosti Berkshire Hathaway sledujú investori na celom svete. Skupina ovláda viac ako 90 dcérskych spoločností, ktoré podnikajú v rôznych odvetviach. Vlastní takisto významné podiely v celom rade známych firiem, napríklad v najväčšom svetovom výrobcovi nealkoholických nápojov Coca-Cola. Buffett si vďaka svojim úspešným investíciám vyslúžil prezývku Veštec z Omahy.

Jeden z najznámejších investorov bol predtým aj najbohatším mužom sveta, ale neskôr ho predstihlo niekoľko šéfov spoločností, ktorých akcie rástli rýchlejšie. Podľa časopisu Forbes je teraz Buffett v poradí najbohatších ľudí na piatej priečke. Prvé štyri okupujú šéf internetového predajcu Amazon Jeff Bezos, šéf výrobcu elektromobilov Tesla Elon Musk, šéf francúzskej skupiny LVMH Bernard Arnault s rodinou a spoluzakladateľ Microsoftu Bill Gates.

Majetok 90-ročného Buffetta by bol ešte väčší, keby v roku 2006 nezačal postupovať svoje akcie v Berkshire charitatívnym organizáciám, napríklad Nadácii Billa a Melindy Gatesovcov. Pôvodne mu patrila tretina Berkshire.

Súvisiace články

Aktuálne správy