Stačí 20 eur ročne: Dobré vzťahy so susedmi si môžete poistiť

, Swiss Life Select Foto: getty images

Štatistiky poisťovní uvádzajú, že len v dôsledku vody vznikne na Slovensku každých 14 minút škoda na majetku. Takže pravdepodobnosť, že škodová udalosť zamáva so susedskými vzťahmi, je veľmi vysoká. No a mimoriadne vysoká môže byť aj škoda, ktorá na susedovom majetku vznikne.

Len málokto si uvedomuje, že najhoršie, čo sa mu môže stať, ak poškodí vlastné bývanie je, že sa presťahuje k rodine, známym alebo do podnájmu a dočasne sa uskromní, kým opäť vyrieši svoju bytovú otázku. Predstavte si ale, že vytopíte v obytnom komplexe šesť bytov na nižších podlažiach – zničené steny, podlahy, nábytok, spotrebiče, osobné veci –  a to všetko šesťkrát. „Ak ale kvôli vášmu prasknutému potrubiu vznikne škoda na majetku jedného alebo viacerých susedov, môžu náklady na opravy presiahnuť hodnotu vášho disponibilného majetku. A tieto škody budete musieť zaplatiť bez ohľadu na to, či na to máte alebo nie. Napríklad niekoľkoročnými zrážkami zo mzdy,“ vysvetľuje Peter Mocker, poistný analytik Swiss Life Select.

Čo vám v takýchto situáciách dokáže pomôcť je práve poistenie, presnejšie poistenie zodpovednosti za škodu. To vás dokáže ochrániť napríklad aj pred neprajníkmi, ktorí si chcú neoprávnene nárokovať vyššiu náhradu škodu. „O tom či ste spôsobili škodu napríklad v hodnote 100-tisíc eur, budú musieť presvedčiť poisťovňu. A tá využije posudky likvidátora či znalecké posudky, aby preukázala, skutočnú škodu,“ uvádza Peter Mocker.

Dobrou správou je, že ak už vlastníte nehnuteľnosť, pravdepodobne poistenie zodpovednosti za škodu už máte uzatvorené, pretože toto poistenie sa bežne uzatvára s poistením majetku. Či je ale správne nastavené, by mal zhodnotiť odborník.


Existujú dva typy tohto poistenia:

  • poistenie škôd vyplývajúcich z vlastníctva nehnuteľnosti vás kryje napríklad v prípade ak voda z prasknutého vodovodného potrubia vytopí susedov, skrat elektroinštalácie spôsobí požiar či keď zanedbaný strom z vašej záhrady spadne na susedov dom
  • poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú v bežnom občianskom živote, ktoré vás ochráni, ak spôsobíte dopravnú nehodu na bicykli, vaša ratolesť rozbije susedovi okno, v obchode rozbijete televíziu a dokonca, ak váš pes na niekoho zaútočí alebo niečo rozhryzie

Je ale mimoriadne dôležité, aby ste mali poistenie správne nastavené. Dovoliť si ho totiž môže takmer každý. Cena tohto zodpovednostného pripoistenia, ktoré je súčasťou poistenia nehnuteľnosti a domácnosti, sa začína na 20 eurách ročne. Krytý ste tak do výšky 200 000 eur,“ hovorí poistný analytik. No a keďže ceny nehnuteľností ale aj vybavenia bytov či domov neustále rastú, je dobré nechať každé dva až tri roky prehodnotiť zmluvu skúsenému odborníkovi na financie. Ak si už ani nespomínate, kedy vaše poistenie nehnuteľnosti a domácnosti videl odborník, nadišiel čas ho vyhľadať. 

 

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy