Rakúska centrálna banka vyčíslila ekonomické straty na 34 mld. eur

Rakúsky hrubý domáci produkt (HDP) bol v druhej polovici februára takmer o 4 % nižší než v rovnakom období minulého roka. Centrálna banka OeNB vo svojej aktuálnej analýze píše, že schodok HDP je tak o niečo nižší než počas dvoch čiastočných lockdownov v polovici novembra a troch týždňov pred Vianocami, i keď vtedy boli zavedené podobné opatrenia.

Pokles je možné prakticky celý pripísať zatvoreniu najzasiahnutejších sektorov, čiže ubytovacích služieb a gastronómie, ako aj kultúry, zábavy a oddychu. Motorom rakúskej ekonomiky je v súčasnosti priemysel orientovaný na export, pričom priemyselná produkcia už prekonala predkrízovú úroveň. Aj maloobchod sčasti vykompenzoval straty, ktoré zaznamenal po zatvorení predajní. OeNB očakáva v nadchádzajúcich týždňoch ďalšie oživenie ekonomiky.

Pandémia i tak priniesla vysoké náklady. Straty HDP od 16. marca 2020 do 28. februára 2021 v porovnaní s rokom 2019 dosiahli 34,2 miliardy eur. V porovnaní s úrovňou očakávanou bez pandémie vrátane hospodárskeho rastu dosahuje strata dokonca 39 miliárd eur, čiže 9,8 % HDP z roka 2019.

Súvisiace články

Aktuálne správy