Produkcia ropy v členských štátoch OPEC minulý mesiac prudko klesla

Produkcia ropy v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa minulý mesiac prudko prepadla, pretože Saudská Arábia výrazne zredukovala svoju ťažbu, aby podporila pokles nadbytočných skladových zásob komodity vo svete.
Podľa prieskumu analytikov produkcia skupiny OPEC v januári klesla o 920.000 barelov (1 barel = 159 litrov) denne, čo bolo najväčšie zníženie za osem mesiacov, na 24,87 milióna barelov denne. Arabské kráľovstvo pritom dodržalo svoj sľub a zredukovalo ťažbu o takmer 1 milión barelov denne, čo je zhruba o 11 %.
OPEC spolu so spojencami z aliancie OPEC+ obmedzujú dodávky ropy na trhy od vypuknutia pandémie, ktorá takmer pred rokom stlačila dopyt po rope. Saudská Arábia v snahe znížiť pretrvávajúci prebytok zásob ropy sa zaviazala počas februára a marca k ďalšiemu zníženiu ťažby, nad rámec svojich kvót. Jej úsilie sa vyplatilo a viedlo k oživeniu cien ropy späť na predkrízovú úroveň, teda nad 60 USD (49,78 eura) za barel.
Aliancia OPEC+, ktorá má 23 členov, sa zíde vo štvrtok (4. 3.), aby rozhodla, či v apríli zmierni niektoré z opatrení. Všeobecne sa očakáva, že k dohode o znížení dodávok na trhy o 7 miliónom barelov pridajú 500.000 barelov denne, a že Rijád potvrdí vypršanie platnosti svojho dodatočného limitu na ťažbu vo výške takmer 1 milión barelov.
Rusko, ktoré patrí medzi popredných producentov v rámci aliancie, naznačilo, že je za zvyšovanie ťažby. Saudská Arábia však zostáva opatrná a upozorňuje, že dopyt je stále krehký a skladové zásoby sú stále vysoké.

Súvisiace články

Aktuálne správy