Jediný graf: Bezhotovostná spoločnosť? Využívanie britských bankomatov hovorí niečo iné

, statista Foto: thinkstock

Podľa najväčšej britskej siete bankomatov „sa spoločnosť LINK zaviazala chrániť voľný prístup k hotovosti tak dlho, ako to budú zákazníci požadovať“. Otázkou je, ako dlho vydrží záujem o staromódne bankovky?

Ako ukazuje táto infografika, používanie bankomatov LINK sa medziročne znížilo každý mesiac roku 2019. „Vplyv mnohých spotrebiteľov na znižovanie spotreby hotovosti je naďalej viditeľný v celej sieti LINK. Počet transakcií sa v období od decembra 2018 do decembra 2019 znížil o 12,9 %,“ uviedla spoločnosť vo svojej správe za rok 2020.

Martin Armstrong zo spoločnosti Statista poznamenáva, že pandémia Covid-19 drasticky mení spôsob našej interakcie s bankomatmi, aspoň dočasne, ale v niektorých ohľadoch potenciálne navždy. Nevyhnutný kolaps niektorých kamenných prevádzok a migrácia obchodu do on-line priestoru budú mať vplyv, ktorý sa prejaví oveľa dlhšie. Rovnako dôležitosť bezkontaktných transakcií počas pandémie viedla k nárastu platobných terminálov aj vo firmách, ktoré predtým prijímali výhradne hotovosť. To je ďalší trend, ktorý sa po ukončení krízy pravdepodobne nezvráti.

Súvisiace články

Aktuálne správy