Fitch potvrdila Japonsku rating na úrovni A s negatívnym výhľadom

Agentúra Fitch v pondelok potvrdila Japonsku rating na úrovni A s negatívnym výhľadom. Poukázala pritom na silné stránky vyspelej a bohatej ekonomiky so zodpovedajúcimi vysokými štandardmi riadenia a verejnými inštitúciami.
Negatívny výhľad odráža pokračujúce riziko zhoršenia makroekonomických a fiškálnych výhľadov v dôsledku pandémie nového koronavírusu.
Agentúra očakáva, že veľká fiškálna podpora pomôže ekonomike, ale riziká spomalenia rastu predstavujú výzvu pre veľký verejný dlh Japonska a snahy o jeho zníženie v strednodobom časovom horizonte.
Fitch predpovedala Japonsku, že po poklese ekonomiky o 5,3 % v roku 2020 hospodárstvo krajiny tento rok ožije a vzrastie o 3,5 % a v nasledujúcom roku 2022 o 1,5 %. Podporí ho pokračujúci zahraničný dopyt po japonskom exporte, ktorý sa v uplynulých mesiacoch zotavil.
Fitch odhaduje tiež, že japonský vládny dlh sa v roku 2020 zvýšil na 254,8 % hrubého domáceho produktu (HDP) z 231,2 % HDP v roku 2019. Japonsko malo už pred pandémiou najvyšší dlh spomedzi krajín, ktoré Fitch hodnotí. Agentúra predpokladá, že japonský dlh dosiahne vrchol v roku 2023 na úrovni 258,6 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy