Maloobchodné tržby v eurozóne sa v závere roka vrátili k rastu

Maloobchodné tržby v eurozóne sa v poslednom mesiaci minulého roka vrátili k rastu a obrat smerom nahor zaznamenali aj v celej Európskej únii. Poukázali na to vo štvrtok zverejnené údaje štatistického úradu Európskej únie Eurostat.
Podľa Eurostatu sa maloobchodné tržby upravené o sezónne vplyvy zvýšili v eurozóne v decembri medzimesačne o 2 %. V širšej Európskej únii zaznamenali oproti novembru rast o 1,4 %. V novembri maloobchodné tržby v krajinách s jednotnou menou klesli o 5,7 % a v celej EÚ o 4,9 %.
V medziročnom porovnaní sa maloobchodné tržby upravené o kalendárne vplyvy zvýšili v eurozóne o 0,6 % a v celej EÚ o 0,5 %. Za rok 2020 však v prípade krajín eurozóny klesli o 1,2 % a v prípade EÚ o 0,8 %.
Z jednotlivých členských štátov EÚ, ktorých údaje sú k dispozícii, sa maloobchodné tržby v decembri zvýšili medzimesačne najviac vo Francúzsku (22,3 %), v Belgicku (15,9 %) a Írsku, kde vzrástli o 11,4 %. Najväčší pokles tržieb v maloobchode evidovali Holandsko (-10,9 %), Nemecko (-9,6 %) a Dánsko (-8,0 %). Na Slovensku zaznamenali pokles o 0,6 %.
V medziročnom porovnaní najviac vzrástli maloobchodné tržby v decembri v Írsku (11,1 %), vo Francúzsku (9,1 %) a v Estónsku (5,9 %). Naopak, najviac klesli v Slovinsku (13,3 %), Bulharsku (12,0 %) a Holandsku, kde pokles dosiahol 5,7 %. Čo sa týka Slovenska, aj v medziročnom porovnaní maloobchodné tržby klesli o 0,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy