Ceny ropy pokračujú v raste, cena Brentu sa posunula k 59 USD/barel

Ceny ropy pokračovali vo štvrtok v raste, pričom cena Brentu sa posunula k hranici 59 USD za barel (159 litrov). Prispel k tomu pokles zásob ropy v USA na najnižšiu úroveň zhruba za 11 mesiacov, ako aj informácie od zoskupenia OPEC+, že bude pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v apríli dosiahla do 7.18 h SEČ 58,85 USD (48,97 eura) za barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje rast o 39 centov.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s marcovým kontraktom dosiahla 56,11 USD za barel. Oproti stredajšej uzávierke (3. 2.) to znamená rast o 42 centov, pričom v stredu uzatvorila cena WTI na najvyššej hodnote za posledný rok.
„Ceny ropy pokračujú v raste, keďže zástupcovia OPEC+ (štáty OPEC a ďalší ropní producenti) dali najavo, že sú odhodlaní urýchliť vybalansovanie trhov,“ povedal analytik zo spoločnosti OANDA Edward Moya.
Ropné trhy okrem toho podporili informácie amerického ministerstva energetiky, že zásoby ropy v USA klesli minulý týždeň o 994.000 na 475,7 milióna barelov. To je najnižší objem zásob od marca minulého roka. Analytici oslovení agentúrou Reuters pritom očakávali ich rast o 446.000 barelov.

Súvisiace články

Aktuálne správy