OPEC +: V januári zvýšime ťažbu o 500 000 barelov denne

, ČTK Foto: SITA/AP

Skupina OPEC + sa však nezhodla ohľadom ťažobnej politiky na zvyšok nadchádzajúceho roka.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a jej spojenci na čele s Ruskom sa dohodli, že od januára zvýšia ťažbu o 500 000 barelov denne. Zmiernenie obmedzenia ťažby, ktorým sa snažia podporiť ceny ropy v čase koronakrízy, znamená pokles na 7,2 milióna barelov denne z terajších 7,7 milióna barelov denne. Nový rozsah obmedzenia ťažby bude zodpovedať zhruba siedmim percentám celosvetovej produkcie ropy. Záver rokovania potvrdil podľa agentúr Reuters a Kjódó ruský minister energetiky Alexander Novak.

Od januára bude OPEC + o objeme ťažby rokovať každý mesiac, uviedol Novak, podľa ktorého by mesačné zvýšenie ťažby nemalo presiahnuť 500 000 barelov denne.

Pôvodne sa predpokladalo, že skupina OPEC + predĺži terajšie obmedzenie dodávok ropy minimálne do marca. Presadzovala to Saudská Arábia, ktorá je lídrom kartelu OPEC. Niektorí členovia skupiny však začali spochybňovať, či je súčasné obmedzenie produkcie ešte nutné. Ceny ropy totiž minulý mesiac výrazne vzrástli kvôli optimizmu ohľadom vakcíny proti covidu-19.

Ceny ropy po oznámení výsledku rokovaní rástli, severomorská Brent pripisovala 1,1 percenta na 48,76 USD a cena americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) v rovnakom čase rástla o 0,8 percenta na 45,65 USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy