Francúzsko už čakať nebude, zdaní veľkých víťazov pandémie

, ČTK Foto: SITA/AP

Francúzsky daňový úrad už začal od amerických technologických firiem vyžadovať milióny eur v rámci novej dane z digitálnych služieb, ktorú Washington kritizuje. Požiadavka Paríža na výber dane tak znamená koniec prímeria s Washingtonom, napísal britský denník Financial Times.

Francúzsky parlament schválil trojpercentnú digitálnu daň už vlani v júli. Tento rok v januári sa však Francúzsko so Spojenými štátmi dohodli na prímerí, ktoré malo zabezpečiť viac času na vyriešenie celej záležitosti, okrem iného prostredníctvom rozhovorov v rámci Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Na základe prímeria Francúzsko odložilo výber dane a Washington sľúbil, že nezavedie plánované odvetné clá. Spojené štáty ale v júni prerušili rokovania s ďalšími krajinami OECD a nedá sa očakávať, že by sa do polovice budúceho roka podarilo nájsť riešenie.

"My už nemôžeme čakať. Technologické firmy sú veľkými víťazmi pandémie," povedal pre denník FT jeden francúzsky úradník, o ktorom však ďalšie informácie neposkytol. Dodal, že technologické firmy výrazne zvýšili obrat, avšak ani pred pandémiou neplatili spravodlivé dane. V ostatných dňoch dostali od francúzskeho daňového úradu informáciu o platbe dane za rok 2020 okrem iného firmy Amazon a Facebook.

Washington považuje výber digitálnej dane za príklad nekalých obchodných praktík, pretože zasiahne prevažne americké spoločnosti. Očakáva sa, že Spojené štáty teraz ako odvetu zavedú sľúbená clá na francúzsky tovar. Nový spor by tak mohol zhoršiť situáciu pred nástupom nového prezidenta Joea Bidena, ktorý uviedol, že by chcel diplomatické a obchodné napätie s Európskou úniou urovnať.

Zavedenie digitálnej dane predložilo alebo už uzákonilo niekoľko ďalších krajín. Spojené štáty v lete oznámili, že kvôli zavedeniu dane vyšetrujú viaceré krajiny a že výsledkom by mohlo byť uvalenie ďalších ciel.

Súvisiace články

Aktuálne správy