5 grafov WTO: Po počiatočnom odraze príde spomalenie

, WTO Foto: getty images

Najnovšia správa o svetovom obchode z dielne Svetovej obchodnej organizácie vykazuje známky odrazu od vírusom vyvolaného poklesu začiatkom tohto roka. Oživenie do roku 2021 však stále zostáva veľmi neisté.

WTO aktualizovala svoju predpoveď globálneho obchodu s tovarom. Podľa aprílovej prognózy WTO sa obchod s tovarom tento rok mal prepadnúť o 13 až 32 %, v roku 2021 o 21 až 24 %. Správa teraz odhaduje pokles objemu svetového obchodu s tovarom na rok 2020 o 9,2 %, po ktorom v roku 2021 nasleduje scenár „slabšieho zotavenia“ na úrovni 7,2 %.  „Tieto odhady podliehajú neobvykle vysokej miere neistoty, pretože závisia od vývoja pandémie a vládnych reakcií na ne,“ píše sa v správe WTO.

Silná obchodná výkonnosť v júni a júli „priniesla určité známky optimizmu pre celkový rast obchodu v roku 2020,“ uvádza sa v správe.

WTO varovala, že tempo hospodárskej činnosti „by sa mohlo prudko spomaliť po vyčerpaní dopytu a po doplnení obchodných zásob. Ďalšie negatívne výsledky sú možné, ak vo štvrtom štvrťroku dôjde k oživeniu COVID ‑ 19“.

Svetový obchod s tovarom v roku 2018 stagnoval, prepadávať sa začal v roku 2019, potom vírusová globálna recesia spôsobila šok. Následne globálne centrálne banky a vlády napumpovali na finančné trhy bilióny dolárov, aby zachránili globálnu ekonomiku pred kolapsom. Platí tu však pravidlo znižovania účinnosti, ďalšie kolo stimulov už nebude dostatočne silné na to, aby pozdvihlo globálnu ekonomickú aktivitu, keď sa objavia obavy zo spomalenia v dôsledku opätovného výskytu vírusu.

WTO zverejnila aj niekoľko grafov na vizualizáciu toho, ako prepad vyvolaný COVID-19 narušil svetový obchod.

Svetový obchod s tovarom sa prepadne v roku 2020 a čaká ho neisté oživenie v roku 2021

 

Optimistické a pesimistické scenáre svetového obchodu s tovarom

 

Klesajúci vývoz a dovoz tovaru podľa regiónov

Prepad globálneho indexu aktivity v oblasti obchodu so službami

Sektory s najväčším prepadom

Aj keď sa výhľady neustále menia, Svetová banka nedávno uviedla, že úplné globálne oživenie môže trvať až päť rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy