ECB môže veľkými nákupmi dlhopisov zasahovať do fiškálnej politiky

Európska centrálna banka (ECB) môže veľkými nákupmi dlhopisov riskovať zásah do fiškálnej politiky štátov, ktorý presahuje jej mandát. Upozornil na to v stredu prezident nemeckej centrálnej banky Bundesbank Jens Weidmann, ktorý je dlhoročným kritikom tzv. kvantitatívneho uvoľňovania (QE).
„Veľké nákupy štátnych dlhopisov môžu byť legitímnym a efektívnym nástrojom menovej politiky,“ uviedol na konferencii s tým: „Ale, ako som už viackrát zdôraznil, je tu riziko, že stierajú hranice medzi menovou a fiškálnou politikou.“
„Mali by sme tiež venovať osobitnú pozornosť tomu, ako interpretujeme náš mandát,“ uviedol. „Čím širšie interpretujeme náš mandát, tým väčšie je riziko, že sa zapletieme do politiky a preťažíme ECB príliš veľkým množstvom a úloh,“ dodal.
Weidmann kritizoval už predchádzajúceho kolo QE počas dlhovej krízy eurozóny. Nemecko patrilo medzi hlavných odporcov nákupu štátnych dlhopisov. Skupina nemeckých vysokoškolských profesorov a podnikateľov v minulosti dokonca podala na nemecký ústavný súd sťažnosť na menovú politiku ECB. Žiadali, aby preskúmal, či banka rozsiahlymi nákupmi dlhopisov neprekročila svoj mandát.

Súvisiace články

Aktuálne správy