Španielska vláda sa dohodla s firmami, že pokryjú ľuďom náklady na prácu z domu

Španielska vláda sa dohodla s odborovými zväzmi aj vedením firiem na pokrytí nákladov zamestnancov na prácu z domu. Pandémia nového koronavírusu prinútila totiž milióny ľudí, aby pracovali na diaľku. Oznámil to v utorok podpredseda vlády Pablo Iglesias.
„Je nevyhnutné regulovať prácu na diaľku na ochranu práv zamestnancov,“ povedal Iglesias v rozhovore pre štátnu televíziu TVE.
Návrh zákona prinúti firmy zaplatiť výdavky, ktoré môžu mať zamestnanci pri práci z domu, a zároveň im umožní flexibilitu pracovného času a garantuje im tiež právo na odpojenie sa, uviedol Iglesias.
Nespresnil, aké výdavky budú musieť zamestnávatelia prevziať. Pred zaslaním do parlamentu musí návrh zákona ešte schváliť kabinet.
Španielsko zaviedlo od polovice marca do konca júna jedny z najprísnejších blokád v Európe, počas ktorých museli milióny ľudí zostať doma so svojimi deťmi a naďalej pracovať.
Ale aj tri mesiace od ukončenia tzv. lockdownu (uzamknutia) ekonomiky, milióny ľudí v krajine stále pracujú na diaľku, pretože pravidlá sociálneho dištancu obmedzujú kapacitu kancelárií.

Súvisiace články

Aktuálne správy