Rast hodinových nákladov na prácu v eurozóne aj v EÚ sa v 2. štvrťroku zrýchlil

Rast hodinových nákladov na prácu v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) sa v 2. štvrťroku 2020 zrýchlil. Uviedol to v utorok európsky štatistický úrad Eurostat.
Podľa jeho údajov vzrástli hodinové mzdové náklady v eurozóne za tri mesiace do konca júna 2020 medziročne o 4,2 % po zvýšení o 3,7 % v 1. štvrťroku. A v celej EÚ stúpli o 4,2 % (o 3,9 % v prvých troch mesiacoch roka).
Hlavnými zložkami nákladov práce sú mzdové a nemzdové náklady. V eurozóne sa hodinová mzda v 2. štvrťroku 2020 zvýšila o 5,2 % a nemzdová zložka o 0,8 %. V EÚ stúpli hodinové náklady na prácu medziročne o 5,3 % a nemzdové o 0,1 %.
V oboch blokoch signalizuje zvýšenie hodinových mzdových nákladov, že pokles počtu odpracovaných hodín v dôsledku krízy spôsobenej ochorením COVID-19 nebol úplne kompenzovaný zodpovedajúcim poklesom miezd.
Toto zvýšenie hodinových mzdových nákladov bolo čiastočne kompenzované miernym zvýšením nemzdovej zložky v dôsledku daňových úľav a dotácií od vlád v EÚ na podporu podnikov postihnutých krízou.

Súvisiace články

Aktuálne správy