Výrobca turbodúchadiel uzavrel zmluvu o spolupráci s TUKE

Podpora vysokoškolských študentov je cieľom zmluvy o spolupráci, ktorú v uplynulých dňoch uzavrela spoločnosť Garrett, zaoberajúca sa montážou turbodúchadiel, s Technickou univerzitou v Košiciach (TUKE). Ako TASR informovala Katarína Dojčáková zo spomenutej spoločnosti, súčasťou stretnutia v Záborskom bola prehliadka výrobných priestorov a predstavenie jednotlivých výrobných postupov a technológií.
„Predmetom následnej diskusie medzi vedením závodu a univerzity boli konkrétne projekty, ktoré vo veľkej miere súvisia s princípmi Industry 4.0, automatizáciou a robotizáciou a do ktorých budú študenti v rámci oddelení výroby, kvality a údržby v spoločnosti Garrett začlenení. Vďaka vzdelávaniu v praxi za podpory zamestnancov tak získajú nové vedomosti a skúsenosti. Spoločné aktivity budú zároveň prínosné aj pre personál spoločnosti, ktorý bude mať príležitosť v úlohe učiteľov budúcich potenciálnych kolegov profesionálne rásť,“ uviedla Dojčáková.
Zamestnanci firmy budú tiež pridelení jednotlivým študentom ako mentori a poskytujú im odbornú podporu pri písaní záverečnej diplomovej práce. Získané informácie spolu s nadobudnutou praxou budú môcť študenti podľa Dojčákovej zúročiť nielen pri absolventských skúškach, ale najmä pri budovaní inžinierskej kariéry.
Ako ďalej povedala Dojčáková, TUKE pokrýva široké spektrum potrieb vzdelávania nielen pre región východného Slovenska, ale v mnohých odboroch je jediným centrom vedy, výskumu a vzdelávania tak na Slovensku, ako aj v stredoeurópskom priestore.
„Sme radi, že vieme obohatiť technické zručnosti študentov tejto univerzity tak, že im osobne predstavíme spoločnosť Garrett a naše výrobné schopnosti. Naším cieľom je inšpirovať budúcu generáciu technických špecialistov a lídrov, ktorí sa zviditeľnia nielen doma, ale aj vo svete,“ doplnil konateľ a riaditeľ spoločnosti Marián Vazur.
Výroba turbodúchadiel bola pri Prešove spustená v roku 2012 ešte ako súčasť korporácie Honeywell, od ktorej sa divízia Transportation Systems úspešne odčlenila 1. októbra 2018 ako samostatná spoločnosť s novým názvom Garrett. Východoslovenský závod je jednou z najväčších výrobných prevádzok spoločnosti na svete a zamestnáva viac než 700 ľudí. Technologické aktivity sa sústreďujú na obrábanie, montovanie, vyvažovanie a meranie turbodúchadiel a ich dielov.

Súvisiace články

Aktuálne správy