AstraZeneca ohlásila prestávku v testovaní vakcíny proti koronavírusu, jej akcie padli o 6 %

, CNBC;marketwatch Foto: SITA/AP

Akcie spoločnosti AstraZeneca klesli v utorok po obchodovaní o viac ako 6 % po tom, čo spoločnosť uviedla, že pozastavuje neskorú fázu testovania potenciálnej vakcíny proti koronavírusu z dôvodu obáv o bezpečnosť.

Spoločnosť AstraZeneca začala testovania koncom minulého mesiaca a je jednou z troch spoločností, ktoré sú v súčasnosti v neskorom štádiu testovania potenciálnej vakcíny. Ďalšími dvoma sú spoločnosti Pfizer a Moderna, obe začali svoje skúšky koncom júla.

Počas tretej a poslednej fázy testovania hľadajú vedci akékoľvek príznaky možných vedľajších účinkov, ktoré by pri predchádzajúcom výskume pacientov mohli pozornosti ujsť. Štúdie sú kvôli svojej veľkosti považované za najdôležitejšiu fázu pre zachytenie menej častých vedľajších účinkov a zaistenie bezpečnosti. Skúšky tiež hodnotia účinnosť sledovaním toho, kto ochorie a kto nie medzi pacientmi, ktorí dostanú vakcínu, a tými, ktorí dostanú len placebo.

Nie je jasné, ako dlho bude vynútená prestávka trvať.

„Ide o rutinný krok, ku ktorému sa pristúpi vždy, keď sa v jednej zo skúšok vyskytne potenciálne nevysvetliteľné ochorenie, aby sa zaistila integrita skúšok. Pri veľkých testovaniach sa choroby objavujú náhodne, ale je potrebné ich nezávisle starostlivo kontrolovať, “uviedla spoločnosť vo vyhlásení s tým, že sa snaží urýchliť preskúmanie s cieľom „minimalizovať akýkoľvek potenciálny vplyv na časovú os testovania“.

Osoba oboznámená s vývojom uviedla, že vedcom bolo podľa STAT News povedané, že k prerušeniu testov došlo na základe „nadmernej opatrnosti“ po podozrení na závažnú nežiaducu reakciu u účastníka vo Veľkej Británii. „Zaväzujeme sa k bezpečnosti našich účastníkov a najvyšším štandardom správania pri našich pokusoch,“ uviedla spoločnosť.

Vakcína AstraZeneca s názvom AZD1222 využíva genetický materiál z koronavírusu s upraveným adenovírusom. Využíva technológie, ktoré sa použili na výrobu experimentálnej vakcíny proti ebole, ktorá bola ľuďom v Konžskej demokratickej republike poskytnutá koncom roka 2019. V júli spoločnosť zverejnila údaje, ktoré preukázali, že jej vakcína vyvolala sľubnú imunitnú odpoveď v počiatočnom štádiu pokusu. Zistilo sa, že vakcína je dobre tolerovaná a podľa vtedajších vedcov nedošlo k žiadnym závažným nežiaducim udalostiam. Únava a bolesť hlavy boli podľa nich najčastejšie hlásenými vedľajšími účinkami. Medzi ďalšie časté vedľajšie účinky patrili bolesť v mieste vpichu, bolesť svalov, zimnica a horúčka.

Americká vláda 21. mája oznámila, že spoločnosti AstraZeneca zaplatí až 1,2 miliárd dolárov za experimentálnu vakcínu vyvinutú spolu s výskumníkmi z Oxfordskej univerzity. USA dostanú v rámci svojej investície najmenej 300 miliónov dávok vakcíny. Podľa prieskumov verejnej mienky Američanov znepokojuje bezpečnosť potenciálnych vakcín proti koronavírusu, čo môže byť ďalší dôvod vynútenej prestávky v testovaní. Koncom minulého mesiaca začala spoločnosť AstraZeneca v USA prijímať 30 000 ľudí pre svoju najväčšiu štúdiu vakcíny. Testuje tiež vakcínu vyvinutú na Oxfordskej univerzite na  tisícke dobrovoľníkov v Británii a v menších štúdiách v Brazílii a Južnej Afrike.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy