Deutsche Bank zdieľa pochmúrny výhľad: Globálna ekonomika sa dlhší čas nevráti na úroveň pred koronavírusom

, CNBC Foto: SITA/AP

Predkrízová úroveň bude len ťažko dosiahnuteľná a bude to trvať dlho. Určite ju nedosiahneme tento a ani budúci rok.

Podnikateľské aktivity v eurozóne prudko poklesli po prísnych opatreniach proti koronavírusu  zavedených v marci. V ostatných mesiacoch sa však po zmiernení určitých obmedzení mierne oživili. Podobnú situáciu zažili aj USA. Existujú však obavy, že mierny oživenie aktivity nebude dlho trvať, ak sa znovu zavedú nové blokovania a sociálne obmedzenia, alebo ak sa neobjaví žiadna vakcína alebo významná liečba.

„Návrat k našej starej ekonomickej sile bude trvať oveľa dlhšie, ako dnes predpokladáme," uviedol Christian Sewing, generálny riaditeľ Deutsche Bank, na bankovom summite Handelsblatt. „Mnoho firiem musí dokázať žiť so zníženým objemom predaja pomerne dlho. Musíme sa vysporiadať s ekonomickou situáciou. Časom dôjde k oživeniu, to áno, ale iba krok za krokom a nie vo všetkých priemyselných odvetviach,“ varoval Sewing.

Pandémia spôsobila katastrofu v cestovnom ruchu. Niektorí analytici sa pýtajú, či prebiehajúca letná sezóna poskytla iba dočasné záchranné koleso niektorým hotelom či firmám pôsobiacim v tomto odvetví. Vlády navyše plánujú obmedziť niektoré stimuly, ktoré poskytli od prvého zasiahnutia pandémie, čo predstavuje rastúce riziko pre mnoho spoločností a pracovníkov. „Predkrízová úroveň bude ťažko dosiahnuteľná a bude to trvať dlho. Toto sa nestane tento a ani budúci rok, “uviedol Sewing a dodal, že v dôsledku ohrozenia zdravia sa o ďalších ekonomických výzvach nediskutuje. Medzi ne zaradil nebezpečenstvo tvrdého brexitu, efekt nízkych úrokových sadzieb a obchodný konflikt medzi USA a Čínou. „Nechcem byť príliš pesimistický, dámy a páni, popisujem iba súčasné prostredie,“ povedal Sewing publiku vo Frankfurte.

Súvisiace články

Aktuálne správy