Ťažbu zlata v Mali prevrat nezasiahol, budúcnosť je však podľa analytikov neistá

Ťažba zlata v africkom Mali pokračuje bez problémov napriek zvyšujúcej sa politickej kríze. Oznámili to v stredu ťažobné firmy v úsilí upokojiť nervóznych investorov.
Prezident Mali Ibrahim Boubacar Keita po tom, ako ho zadržali vzbúrení vojaci, oznámil v noci na stredu svoju demisiu a zároveň rozpustenie parlamentu. Najnovší vývoj v krajine znepokojil investorov, zahraničné ťažobné spoločnosti však oznámili, že situáciu monitorujú a prevrat zatiaľ ťažobné prevádzky neovplyvnil.
Mali patrí medzi najväčších afrických producentov zlata. V roku 2019 sa podľa Svetovej rady pre zlato (WGC) vyťažilo v krajine 61,2 ton žltého kovu, čo zaraďuje Mali na 5. priečku v produkcii zlata v Afrike.
Kanadská ťažobná firma B2Gold oznámila, že ťažba v zlatej bani Fekola, v ktorej vláda kontroluje 20-percentný podiel, pokračuje bez prerušenia. Problémy s produkciou zatiaľ nemá v bani Syama na juhu krajiny ani austrálska firma Resolute Mining a investorov upokojuje aj britská spoločnosť Hummingbird Resources. Aj tá uviedla, že ťažba v jej bani Janfolila sa nemení.
Analytici však napriek tomu upozornili, že pokračujúca politická neistota v krajine, ktorá okrem najnovších problémov zápasí na severe s džihádistami, môže do budúcnosti znamenať pre ťažobný priemysel nemalé riziko. „Čo sa týka dlhodobejších vyhliadok, situácia pre investorov nie je príliš dobrá, keďže ide o druhý prevrat za posledných osem rokov. Najnovšia situácia iba zvýši už aj tak veľmi vysokú rizikovú prirážku, čo sa týka akýchkoľvek aktivít spojených s Mali,“ povedal analytik z Control Risks Group Vincent Rouget.

Súvisiace články

Aktuálne správy