Britská ekonomika by sa v 3. kvartáli mala zotaviť, čaká sa rast o 15 %

Po historickom prepade v 2. štvrťroku by sa britská ekonomika mala v 3. kvartáli výrazne zotaviť. Odhaduje to britský Národný inštitút pre hospodársky a sociálny výskum (NIESR).
Podľa odhadu NIESR, ktorý bol zverejnený tento týždeň, by britská ekonomika mala v 3. štvrťroku vzrásť medzištvrťročne približne o 15 %. Podmienkou však je, že pandémiu nového koronavírusu sa podarí dostať pod kontrolu.
Ak sa prognóza NIESR naplní, bude to znamenať výrazný obrat v porovnaní s vývojom hospodárstva v 2. kvartáli, keď sa pandémia nového koronavírusu na ekonomike prejavila v najväčšej miere. Ekonomika Británie v danom kvartáli klesla medzikvartálne o rekordných 20,4 %. V 1. štvrťroku pokles dosiahol 2,2 %.
Dva kvartály poklesu hospodárstva po sebe znamenajú, že britská ekonomika sa dostala do technickej recesie. Je to prvá recesia od finančnej krízy v roku 2009 a zároveň najväčšia, akú britská ekonomika vo svojej histórii zaznamenala.
Náznak zotavenia v 3. kvartáli poskytol už mesiac jún, za ktorý podľa prvých odhadov vzrástol hrubý domáci produkt (HDP) medzimesačne o 8,7 %. Napriek tomu je britská ekonomika stále zhruba šestinu pod úrovňou z februára, teda mesiacom pred nástupom pandémie nového koronavírusu. Podľa NIESR bude potrebné dlhodobejšie obdobie rastu, aby ekonomika vymazala straty z predchádzajúcich mesiacov.
NIESR zároveň odhaduje, že tento rok klesne britská ekonomika približne o 10 %. V budúcom roku by mala podľa prognózy inštitútu zaznamenať rast o 6 %, avšak iba v prípade, že nedôjde k opätovnému nástupu pandémie a zavedeniu nových karanténnych opatrení.

Súvisiace články

Aktuálne správy