Britské banky v 1. polroku odpísali celkovo vyše 17 mld GBP

Najhoršia recesia za storočia má výrazný negatívny vplyv na britské banky. Šesť najväčších britských finančných inštitútov v 1. polroku odpísalo celkovo 17,2 miliardy GBP (19,11 miliardy eur). Na porovnanie, zodpovedá to takmer aktuálnej trhovej hodnote banky Barclays.
Podľa analytika firmy Hargreaves Lansdown Nicholasa Hyetta toto ešte ani zďaleka nie je koniec. A keďže nízke úrokové sadzby budú naďalej stláčať výnosy, „celoročné zisky nebudú pekné“.
Rezervy na krytie úverových strát tiež odrážajú obavy, ako britské domácnosti zvládnu to, čo by podľa britskej centrálnej banky (BoE) mohlo byť najhorším poklesom za 300 rokov. Niektorí dlžníci budú mať väčšie problémy s obsluhou dlhu, uviedla finančná riaditeľka NatWest Group Katie Murray. NatWest Group zaznamenala v 2. kvartáli odpisy vo výške 2,1 miliardy GBP.
Zisk Lloyds Banking Group za 2. štvrťrok vymazali opravné položky vo výške 2,4 miliardy GBP. „Koronavírus zmenil mnoho vecí,“ uviedol šéf banky António Horta-Osório. Lloyds očakáva, že si tento rok bude musieť odložiť 4,5 miliardy GBP až 5,5 miliardy GBP na krytie strát zo zlyhaných úverov.
Najväčšia európska banka z pohľadu aktív HSBC Holdings pred štyrmi mesiacmi odhadovala, že rezervy na krytie úverových strát tento rok dosiahnu 11 miliárd USD (9,38 miliardy eur). Tento týždeň uviedla, že môžu dosiahnuť až 13 miliárd USD, keďže situácia v globálnej ekonomike sa zhoršuje.
To, koľko si banky budú musieť v budúcnosti odložiť na krytie úverových strát, bude závisieť od toho, ako sa bude dariť ekonomike. Podľa najhoršieho scenára HSBC by hrubý domáci produkt (HDP) mohol tento rok padnúť o 9,6 %. Ak nezamestnanosť v krajine dosiahne 7 %, analytici Deutsche Bank odhadujú, že britské banky môžu dať v priebehu dvoch rokov na krytie úverových strát celkovo až 40 miliárd GBP.
Okrem vývoja pandémie bude mať vplyv na ekonomiku aj výsledok rokovaní s Európskou úniou (EÚ) o budúcich vzťahoch po skončení prechodného obdobia.
Jedna z najpesimistickejších reakcií na vyhliadky Británie prišla zo Španielska. Banco Santander znížila hodnotu svojej britskej divízie o 6,1 miliardy eur.
(1 EUR = 0,90013 GBP; 1 EUR = 1,1726 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy