Bill Gates: Vakcínu proti koronavírusu by nemal dostať záujemca s najvyššou ponukou

, CNBC Foto: TASR/AP

Zakladateľ spoločnosti Microsoft Bill Gates v sobotu uviedol, že liek na Covid-19 a budúce vakcíny by sa mali distribuovať ľuďom, ktorí ich najviac potrebujú, a nie záujemcom, ktorí za ne ponúkajú najviac.

V čase, keď sa krajiny a firmy snažia o získanie a uvedenie vakcíny na trh, objavili sa obavy z toho, že bohatšie krajiny dostávanú viac liekov ako rozvojové. Objavili sa výzvy, aby sa s budúcimi očkovacími látkami proti koronavírusu zaobchádzalo ako s verejnými statkami pre všetkých bez zisku.

„Ak necháme, aby lieky a vakcíny získala najvyššia ponuka, namiesto ľudí a miest, kde sú najviac potrebné, budeme mať dlhšiu, nespravodlivejšiu smrtiacu pandémiu," uviedol počas rozhovoru miliardár a filantrop Gates. „Potrebujeme lídrov, ktorí by tvrdo rozhodovali o distribúcii na základe spravodlivosti, nielen na základe trhových faktorov," dodal počas konferencie Covid-19, ktorú usporiadala Medzinárodná spoločnosť AIDS.

Svetová zdravotnícka organizácia uviedla, že v súčasnosti sa testuje na dobrovoľníkoch 21 vakcín, z ktorých tri sú v tretej fáze týchto skúšok.

Americká biotechnologická spoločnosť Moderna, britská farmaceutická spoločnosť AstraZeneca a čínska Sinovac Biotech dosiahli najväčší pokrok vo vývoji vakcíny na koronavírus. Moderna, ktorá spolupracuje s americkým Národným inštitútom zdravia, však nedávno uviedla, že jej pokusy vo fáze skúšok majú sklz,  očkovanie sa oneskorí možno o niekoľko týždňov.

Potenciálna vakcína, ktorú vyvinul farmaceutický gigant Pfizer a biotechnologická firma BioNTech, vyvolala imunitné reakcie u zdravých pacientov, ale vyvolala aj horúčku a ďalšie vedľajšie účinky.

Gates uviedol, že hlavným odkazom boja proti HIV / AIDS pred dvoma desaťročiami je význam vytvorenia spravodlivého globálneho distribučného systému, ktorý by lieky sprístupnil všetkým. Uviedol, že kríza AIDS slúži ako model na rovnomernejšie a širšie sprístupnenie liekov na Covid-19, pričom ako príklad poukazuje na Globálny fond boja proti AIDS, tuberkulóze a malárii z roku 2002. „Celosvetová spolupráca, rozhodnutie vymyslieť nástroje a dostať ich tam, kde sú najviac potrebné, sú kritické,“ povedal Gates. „Keď máme tieto veci, národy, inštitúcie a zástancov, ktorí spolupracujú na jednej kolektívnej reakcii, má to pozoruhodný dopad."

Súvisiace články

Aktuálne správy