Tesla rastie neuveriteľným tempom, už prekonala Intel, Verizon, AT&T, Walt Disney aj Bank of America

, zerohedge Foto: SITA/AP

Tesla minulý týždeň prekonala trhovou kapitalizáciou každého jedného automobilového výrobcu na svete, vrátane japonského gigantu Toyota, ktorý v roku 2019 predal 10,6 milióna automobilov v porovnaní s 367 500 vozidlami Tesla. Akcie Tesla pokračovali vo svojom neúprosnom raste na 1400 dolárov.

Ak opomenieme bilióny dolárov likvidity uvoľnenej centrálnymi bankami, aj to, čo sa dnes na trhoch deje, pripomeňme si, že trhová kapitalizácia Tesly na úrovni 254 miliárd dolárov, robí z Muskovej firmy 15. najväčšiu spoločnosť z indexu S&P500. Tesla sa ale stále neobchoduje s S&P500 z dôvodu nesplnenia požiadavky čistého príjmu.

Súčasná trhová kapitalizácia spoločnosti Tesla je väčšia ako Bank of America (202 miliárd $), Walt Disney (203 miliárd $), PayPal (208 miliárd $), Netflix (210 miliárd $), AT&T (214 miliárd $), Verizon ( 226 miliárd $), NVidia (236 miliárd $) a Intel (250 miliárd $) a rýchlo sa približuje k Home Depot s trhovou kapitalizáciou 267 miliárd USD.

Ak sa dá očakávať, že šialený rast Tesly bude pokračovať aj po zvyšok týždňa, pretože nie je jasné, čo by ho mohlo zastaviť, Tesla prekoná najväčšiu americkú banku, JPMorgan (283 miliárd dolárov) a najväčšiu americkú zdravotnú poisťovňu, UnitedHealth (283 miliárd USD) už počas nasledujúceho obchodného dňa alebo dvoch.

V prípade, že by rast pretrvával, možno predbehne aj Procter & Gamble (300 miliárd USD ), Mastercard (304 miliárd USD) a Walmart (338 miliárd USD). Po tom všetkom zostane už len Berkshire Hathaway (434 miliárd dolárov trhovej kapitalizácie) a FAAMG, počnúc Facebookom za 665 miliárd dolárov, a potom všetko, čo bude brániť Tesle stať sa najcennejšou spoločnosťou na svete (bez zisku)  sú spoločnosti Google, Amazon, Microsoft a Apple, ktorých trhové kapitalizácie presahujú 1 bilión dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy