Objednávky v nemeckom priemysle v máji ožili a medzimesačne vzrástli

Objednávky na nové priemyselné výrobky z Nemecka v máji ožili a vzrástli po strmom poklese v marci a v apríli, keď v Európe vrcholili blokády spojené s pandémiou nového koronavírusu. Informoval o tom v pondelok spolkový štatistický úrad Destatis.
Motorom ich rastu bol v máji silný domáci aj zahraničný dopyt, keďže opatrenia na zabránenie šíreniu koronavírusu sa začali uvoľňovať.
Podľa údajov Destatisu sa objednávky na produkty nemeckých tovární v máji zvýšili o 10,4 % oproti aprílu, keď po revízii medzimesačne klesli až o 26,2 % a v marci o 15 %. Ekonómovia však predpovedali v máji ešte lepší výsledok, a to nárast objednávok v nemeckom priemysle o 15 %.
Štatistiky ukázali, že domáce objednávky vzrástli v máji o 12,3 % a zahraničné o 8,8 %. Z toho objednávky z eurozóny stúpli o 20,9 % a z krajín mimo euroregiónu o 2 %.
Bez veľkých objednávok sa dopyt po nemeckých produktoch v máji zvýšil medzimesačne o 8,9 %.
V medziročnom porovnaní sa objednávky v nemeckom priemysle v máji znížili o 29,3 %, čo je menej ako v apríli, keď sa prepadli o 36,9 %.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že aj obrat nemeckého priemyslu v máji medzimesačne stúpol, a to o 10,6 % na rozdiel od poklesu o 22,4 % v apríli.
Podľa ministerstva hospodárstva tieto výsledky naznačujú, že tú najhoršiu fázu recesie už má priemysel za sebou, ale zároveň stále nízky objem objednávok ukazuje, že proces návratu na úroveň pred krízou sa ešte ani zďaleka neskončil.

Súvisiace články

Aktuálne správy