Zisky čínskeho priemyslu v máji prvýkrát stúpli

Zisky čínskych priemyselných firiem sa v máji prvýkrát po šiestich mesiacoch zvýšili, čo naznačuje upevňovanie ekonomického zotavenia v krajine a zlepšuje vyhliadky pre investície a zamestnanosť.
Čínsky štatistický úrad uviedol, že zisky čínskych priemyselných firiem v máji medziročne vzrástli o 6 % na 582,3 miliardy jüanov (73,43 miliardy eur). Toto zotavenie nasleduje po aprílovom medziročnom prepade o 4,3 % a predstavuje najvýraznejší mesačný rast od marca 2019.
Ekonomická aktivita v Číne je na vzostupe po tom, ako tvrdé opatrenia v dôsledku šírenia nového koronavírusu viedli takmer k úplnej paralýze. Zotavenie je však nerovnomerné a dopyt v Číne a v zahraničí aj naďalej stagnuje vzhľadom na obavy z možnej druhej vlny infekcie a globálnej recesie. Napriek májovému oživeniu „trhový dopyt zostáva pre epidémiu relatívne slabý a udržateľnosť zotavenia ziskov vyžaduje ďalšie pozorovanie,“ cituje z vyhlásenia štatistického úradu agentúra Reuters.
Májovému vzostupu napomohlo výrazné zotavenie v kľúčových sektoroch vrátane rafinovania ropy, energetiky, chemického a oceliarskeho priemyslu. Napríklad, sektor rafinovania ropy zaznamenal v máji zisky 11,6 miliardy jüanov, čiže medziročne o 8,9 % viac, kým v apríli išlo o stratu 21,8 miliardy jüanov. Zisky v energetike v máji stúpli o 10,9 % v porovnaní s aprílovým poklesom o 15,7 %.
Zisky čínskych priemyselných spoločností za prvých päť mesiacov tohto roka medziročne klesli o 19,3 % na 1,84 bilióna jüanov. Zisky čínskych štátnych priemyselných firiem od januára do mája medziročne klesli o 39,3 %, za prvé štyri mesiace išlo o prepad 46,0 %. Zisky v súkromnom sektore sa za päť mesiacov medziročne znížili o 11 % v porovnaní s mínusom 17,2 % za štyri mesiace.
Záväzky priemyselných firiem na konci mája medziročne vzrástli o 6,6 %, na konci apríla bol vzostup o 6,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy